Lékaři odhalí u Češek na 7 tisíc nádorových onemocnění prsu ročně. Rakovina prsu ale hrozí i mužům

Připomínáme si Světový den boje proti rakovině. Pacientů s nějakým onkologickým onemocněním pořád přibývá, v Česku se podle oficiálních statistik nový případ objeví v průměru každých osm minut. Jednou z nejrozšířenějších forem je rakovina prsu. Ta se přitom dá relativně úspěšně léčit. Je ale potřeba nechat se včas vyšetřit.

Bulku v levém prsu si nahmatala také například paní Jiřina. „Napadlo mě, že je to rakovina, takže jsem se bála. Ale po vyšetření u pana primáře jsem měla naději, že to bude dobré,“ popisuje svou zkušenost. Bulka byla v jejím případě cysta, se kterou si lékaři snadno poradili. Jiné ženy ale podobné štěstí nemají.

Podle posledních dostupných čísel odhalí lékaři ročně u Češek na sedm tisíc nádorových onemocnění prsu. To je v porovnání se světovými statistikami téměř dvojnásobek. Podobně vysoká čísla hlásí také Belgie.

K lékaři musíte přijít včas

„V Belgii se konala osvětová kampaň. Používá se tam screeningová mamografie ještě ve větší míře než u nás, takže se může stát, že za pár let spadnou na úplně jiná čísla, podle toho, kde se zlepší screening,“ vysvětluje předsedkyně Ligy proti rakovině Michaela Fridrichová.

Čtěte také

Rakovinou prsu můžou onemocnět i muži. U mužské populace činí rakovina prsu asi jedno procento všech hlášených karcinomů. To je stokrát méně než u žen.

Ať už lékaři zvolí jakoukoli formu léčby, zásadní je přijít včas. To potvrzuje i Naděžda Vojáčková specializující se na léčbu lymfatického edému, nepříjemného otoku paží, který se právě po léčbě nádoru prsu může objevit.

Důležitá je prevence, uvědomují si zástupci zdravotních pojišťoven

„Čím šetrnější zákrok je, tedy čím je nádor zachycen v ranějším stádiu, tím vyžaduje menší zásah v rámci prsu, tak v rámci lymfatických uzlin v podpaží,“ tvrdí dermatoložka Michaela Fridrichová.

Důležitost prevence si uvědomují i zdravotnické pojišťovny. Třeba Všeobecná zdravotní pojišťovna začíná rozesílat pozvánky na screening rakoviny střeva a konečníku, děložního čípku a prsu. Dostane je milion a půl klientů.

autor: era
Spustit audio