Horečka, kašel, ztráta čichu a chuti. Jaké jsou další příznaky covidu-19?

Světová zdravotnická organizace uvádí tři nejčastější příznaky horečku, suchý kašel a vyčerpání. Časté jsou také ztráta čichu a chuti nebo bolesti hlavy. Dalším projevem nákazy může být únava, průjem i rýma. Britští lékaři příznaky už přes rok mapují pomocí mobilní aplikace. Objevili přes 20 symptomů.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz.

Lidé, kteří si mobilní aplikaci ZOE COVID Symptom Study nainstalovali – a těch je několik milionů – do ní každý den vyplňují, jak se cítí a co případně pozorují za zdravotní obtíže. Výzkum zahájil loni na jaře britský genetický epidemiolog Tim Spector z univerzity King´s College London.

Čtěte také

Mezi další symptomy patří třeba škrábání v krku, změny hlasu, bolesti hrudníku i břicha. Zmíněné obtíže a jejich kombinace se nevyplatí podceňovat, je lepší si udělat test. Čím větší je totiž počet příznaků v prvních dnech, tím vyšší je riziko pozdější hospitalizace, zejména u starších lidí. Varovným signálem je v tomto ohledu dušnost, zadýchávání se i při běžné řeči, které napovídá, že klesá hladina kyslíku v krvi.

Covid bez příznaků není radno podceňovat

Řada lidí, kteří se nakazí koronavirem, ale žádné příznaky nemá. Víme, o jak velkou část jde? „Nejméně třetina lidí žádné příznaky nemá. Vyplývá to z hodnocení desítek studií na to téma, které vyšlo v lékařském časopise Annals of Internal Medicine,“ doplňuje Sedláček.

Nakažení lidé bez symptomů přitom můžou virus nevědomky šířit. Bohužel se ukazuje, že u některých z nich se zdravotní potíže objeví až po několika týdnech či měsících. U některých asymptomatických případů následně lékaři diagnostikovali nečekané abnormality na plicích i srdci.

Jak se liší příznaky chřipky a nemoci covid-19?
autoři: Matěj Skalický , prh
Spustit audio

Související