K očkování se mohou hlásit i lidé starší 60 let. Bude dostatek vakcín?

23. duben 2021

K očkování proti koronaviru se mohou už od půlnoci hlásit lidé starší 60 let. Ministerstvo zdravotnictví tak umožnilo zažádat o vakcíny dalším asi 650 tisícům obyvatel. Přihlásit se k očkování můžou na webové adrese registrace.mzcr.cz.

Čtěte také

Desítky tisíc lidí ve věku od 60 do 65 let už dostaly aspoň jednu dávku vakcíny. Patří mezi ně učitelé, zdravotníci nebo chronicky nemocní.

Dohromady lékaři vyočkovali v této věkové skupině už přes 130 tisíc dávek vakcín. „Tento počet by teď ale měl rapidně narůstat,“ přibližuje reportér Matěj Skalický.

Aktuální očkovací plán počítá s předností pro seniory, které onemocnění covid-19 zejména ohrožuje, a s pracovníky, kteří pomáhají epidemii zvládnout. Z počtu 240 tisíc aktivních zdravotníků dostalo obě dávky něco přes 155 tisíc z nich.

Ze seniorů projevilo o vakcínu zájem více než 80 procent populace, ve skupině osmdesátiletých a starších má hotové očkování více než polovina všech, přes 73 procent dostalo alespoň první dávku.

Ve skupině o dekádu mladších dostalo první dávku přes 60 procent všech, necelá třetina má očkování kompletní.

Lékaři za den průměrně očkují 57 tisíc lidí

Otázka je, zda bude dostatek vakcín pro očkování pro další věkové skupiny. Lékaři podle údajů dostupných v pátek v 7:30 ráno očkují průměrně 57 tisíc lidí za den, tedy o osm tisíc méně než ve všední dny minulý týden. Česko má v tuto chvíli k dispozici zatím nevyužitých asi 300 tisíc vakcín, dohromady jich od výrobců dorazily už tři miliony.

Na očkování stále čeká asi 70 tisíc lidí nad 80 let a 220 tisíc lidí nad 70 let. Přednost by při rezervacích termínů na konkrétní očkovací místa měli vždy dostat starší lidé.

A kdy se budou moct přihlásit k očkování ještě mladší lidé? Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Petr Arenberger by chtěl, aby se každý týden otevřela registrace k očkování vždy o pět let mladším lidem. To by znamenalo, že příští pátek se budou moct začít o vakcíny hlásit lidé starší 55 let.

„Zda tomu tak skutečně bude, ministerstvo zdravotnictví nepotvrdilo. Přislíbilo ale, že další informace o přihlašování k očkování mladších ročníků zveřejní dnes odpoledne,“ dodává Skalický.

autoři: Matěj Skalický , prh
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.