Vakcína od Novavaxu připomíná očkování proti chřipce. Do Česka dorazí v druhé půlce února, první zájemci už se hlásí

8. únor 2022

Zatím asi 7000 dosud neočkovaných Čechů projevilo zájem o nové vakcíny proti koronaviru od firmy Novavax. Radiožurnálu to řeklo ministerstvo zdravotnictví. Takzvané předregistrace k očkovacím látkám od Novavaxu spustil resort v pondělí večer na svých stránkách. Oproti dosud využívaným vakcínám je ta od Novavaxu založená na tradičnější technologii – na podobném principu jako třeba očkování proti chřipce nebo žloutence.

O vakcíny od Novavaxu se může hlásit každý, komu už bylo 18 let a zatím nedostal žádnou vakcínu proti covidu-19. Evropská léková agentura dosud nerozhodla, zda půjde podávat tyto vakcíny i jako posilující – tedy třetí – dávky.

Čtěte také

Česko má objednaných asi 370 tisíc dávek, první by měly dorazit v týdnu od 21. února. Předregistrace ministerstvu zdravotnictví umožní zjistit zájem před první dodávkou a následně i snazší rozdělení jednotlivých vakcín do krajů.

Ministerstvo zdravotnictví očekává velký zájem. Zatím to ale vypadá, že se spíš vyplňují prognózy vakcinologů jako Daniela Dražana nebo Hany Cabrnochové, že zájem nebude tak výrazný, jak si slibuje ministerstvo. Ministr Vlastimil Válek z TOP 09 v České televizi v lednu odhadoval, že by zájem mohlo projevit až 800 tisíc lidí.

Jak vakcína funguje?

V Česku nejsou stále proočkovány ani dvě třetiny obyvatel a tempo vakcinace se v poslední době velmi snížilo. Mluví se o tom, že vakcíny od Novavaxu by mohly přesvědčit k očkování i ty, kteří dosud očkování odmítali, protože fungují na jiném principu než zbývající látky.

Všechny vakcíny mají pochopitelně stejný cíl – totiž vycvičit imunitu člověka tak, aby se dokázala lépe ubránit případné infekci. To se dělá tak, že se na kousek koronaviru, který nemůže způsobit žádnou škodu, nalákají bílé krvinky.

Čtěte také

Moderní typy vakcín do lidských buněk donesou recept na výrobu těchto neškodných kousků, buňky je pak vyrobí a bílé krvinky zničí. Novavax využívá trochu tradičnější způsob, stejně jako u sezónního očkování proti chřipce. Kousky vyrobí vědci v laboratoři a do těla je pošlou už hotové.

U všech vakcín jde o tentýž neškodný kousek koronaviru – tedy o paprsek, který z koronaviru vychází. Tím se totiž chytá virus na lidské buňky, a dává proto největší smysl právě na tuto část naučit lidské tělo co nejrychleji zareagovat.

Magnet pro bílé krvinky

Zajímavé je, že vědci z Novavaxu nechávají tyhle kousky v laboratoři taky vyrobit v buňkách, ale hmyzích. Pak je sesbírají a složí je tak, aby připomínaly tvar koronaviru. A aby ještě víc povzbudili imunitní reakci, tak spolu těmito kousky do injekce přidávají pěnivou látku, kterou získali ze stromu, kterému se říká mydlokor tupolistý. Ta funguje na bílé krvinky jako magnet, takže ještě víc vybudí imunitní reakci a tělo na vakcínu rychle zareaguje.

Mimochodem, část vakcíny od Novavaxu se vyrábí v závodě v obci Bohumil, která je součástí středočeských Jevan.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související