Pfizer, AstraZeneca, Moderna a Johnson & Johnson. Jak jednotlivé vakcíny proti koronaviru fungují?

13. březen 2021

Evropská komise na doporučení unijní lékové agentury schválila použití další vakcíny proti koronaviru. Členské státy unie tak budou moct už brzy očkovat čtyřmi vakcínami – ke společnostem Pfizer a BioNTech, AstraZeneca a Moderna přibude firma Johnson & Johnson.

Každá z těchto vakcín doručuje do lidských buněk návod na výrobu neškodných částí koronaviru. Chtějí totiž imunitnímu systému „ukázat“, jak koronavirus vypadá, a to aniž by lidské tělo mohl ohrozit. Pak si proti němu imunitní systém dokáže vytvořit protilátky.

Způsob, jak na to jednotlivé vakcíny jdou, se ale liší. Společnosti Pfizer a Moderna vyvinuly jako první na světě způsob, jak do buňky poslat okopírovaný návod „zabalený“ do tukových nanočástic, jakési „bublinkové fólie“.

Oproti tomu firmy AstraZeneca nebo Johnson & Johnson se rozhodly pro tradičnější způsob: do buňky pošlou originál návodu, který si buňka nejprve musí sama okopírovat, což trvá trochu déle. Tento návod navíc do buňky musí někdo donést, protože ho žádná bublinková fólie nechrání. 

Čtěte také

Obě firmy si sice zvolily trochu jiný dopravní prostředek, pokaždé jde ale o rýmový virus. Ten lidskému tělu neublíží a funguje jako přepravní společnost – z injekční stříkačky až do lidské buňky.

Jak funguje Sputnik V?

Evropská léková agentura začala začátkem března posuzovat také ruskou vakcínu Sputnik V. Ta také vsází na přepravní společnost – respektive společnosti. Vakcína se očkuje nadvakrát. 

Hlavní rozdíl oproti jiným vakcínám spočívá v tom, že koronavirový návod veze do buněk pokaždé jiná přepravní společnost, tedy jiný rýmový virus. Když totiž napoprvé spustí v lidském těle poplach, dává smysl, aby napodruhé vezl vakcínu někdo, kdo svou totožnost ještě neprozradil.

Čtěte také

Problémy se skladováním možná skončí

Nově schválená vakcína od firmy Johnson & Johnson se podává pouze v jedné dávce. Byla tak od začátku navržená a testovaná. Z klinických studií víme, že už po jedné jediné dávce je velmi dobře účinná. Otázkou zatím zůstává, na jak dlouho. 

Výhodou této vakcíny, stejně jako vakcíny AstraZeneca, je, že ji lékaři mohou skladovat v běžných lednicích, což neplatí u Moderny ani vakcíny společnosti Pfizer. 

Tam by se to ale mohlo díky novým analýzám brzy změnit. Evropská léková agentura má na stole návrh na zmírnění distribučních podmínek pro vakcíny Pfizer, aby je bylo možné po dva týdny také skladovat v obyčejných mrazácích.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.