Jak funguje vakcína Sputnik V? Vědecky je zajímavá, bez registrace bych se jí ale bál, soudí profesor Raška

11. březen 2021

Úspěch moderních vakcín na bázi nukleových kyselin může medicínu posunout k dalším vědeckým poznáním. Myslí si to profesor Karel Raška, světoznámý virolog z univerzitní nemocnice Svatého Petra v americkém New Jersey. Vývoj české vakcíny proti koronaviru jsou podle Rašky vyhozené peníze. Ruské vakcíny Sputnik V by se bez evropské registrace pan profesor bál, vědecky mu ale přijde zajímavá. Jak vakcína funguje?

Čtěte také

„V ruské vakcíně je jeden adenovirus v první dávce. Adenovirus jiné skupiny je pak ve druhé dávce. Je to poměrně chytrá varianta, tímto způsobem jsou si vědci jistější, že imunita proti adenovirovému typu, která se vytvoří s první dávkou, nebude interferovat s efektivností druhé dávky,“ vysvětluje profesor Raška. Tím, že ruští vědci vyměnili tyto dva typy adenovirů, podle něj zvyšují šance druhé dávky na úspěch.

Bez evropského razítka

Sputnik V minulý týden začala prověřovat Evropská léková agentura, už předtím ale čelní představitelé českého státu uvažovali o tom, že by Česko mohlo Sputnik V používat i bez evropského razítka. To profesor Raška za rozumné nepovažuje.

Karel Raška se věnuje studiu virů a ve svých 81 letech stále působí v univerzitní nemocnici Sv. Petra v New Jersey.

„Ruská vakcína pochází z Gamalejova institutu, kde technologie a vědecké znalosti zcela jistě jsou. Co ale nevím, je, jak čistá jsou produkční místa, zda ve vakcíně nejsou nějaké nečistoty. Objektivní údaje o tom nejsou, i když hypoteticky by vakcína měla fungovat dobře. Bál bych se ji používat na blind,“ říká.

Budoucnost nové generace vakcín?

Sputnik V funguje na bázi virového vektoru, podobně jako vakcína od firmy AstraZeneca. Lidstvo ale nyní poprvé v historii používá i vakcíny na bázi nukleových kyselin, tedy například vakcínu od firmy Pfizer. 

„Mluvilo se o tom dlouhá léta, nyní se ukázalo, že to fantasticky funguje. Jsem si jist, že aplikace této metodologie bude využita k přípravě nejrůznějších očkovacích produktů, v onkologii a tak dále.“

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio