PRŮZKUM: 64 procent Čechů se chce nechat očkovat, nejčastěji vakcínou Pfizer

Přes šedesát procent Čechů se chce nechat naočkovat proti koronaviru. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median pro Radiožurnál. Teď se můžou nechat očkovat zdravotníci, učitelé a lidé nad osmdesát let. Od minulého pondělí se do systému začali registrovat také sedmdesátníci.

Podle průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas se chce nechat naočkovat 64 procent lidí. Ochota Čechů nechat si píchnout vakcínu proti koronaviru tedy postupně stoupá.

„První měření jsme dělali v květnu 2020, kde nám vyšlo, že 49 procent respondentů by mělo zájem nechat se očkovat. V listopadu to bylo 45 procent,“ uvádí Přemysl Čech z agentury Median.

Na typu vakcíny záleží

Nejčastěji se chtějí nechat očkovat lidé z nejohroženější skupiny, tedy senioři. Není jim ale jedno, jakou vakcínu dostanou. „Sedmdesát pět procent respondentů by si přálo, aby měli možnost vybrat si, kterou vakcínou se nechají naočkovat. Jednoznačně největší zájem je o vakcínu firmy Pfizer BioNTech,“ doplňuje Přemysl Čech.

Další v pořadí je vakcína AstraZeneca, kterou preferuje 27 procent lidí a hned v závěsu Moderna s 26 %. Naopak nejnižší důvěru mají dotazovaní k čínské očkovací látce Sinopharm, tu by si nechalo píchnout pouze jedno procento dotázaných.

Průzkumu se účastnilo přes tisíc respondentů. Na otázky odpovídali 2. a 3. března.

autoři: Jana Magdoňová ,
Spustit audio

Související