Vakcína společnosti AstraZeneca chrání i seniory, prokázala studie. Změní Česko očkovací strategii?

4. březen 2021

Vakcíny proti koronaviru výrazně snižují riziko vážného průběhu onemocnění u starších lidí. Takový je závěr nové studie britských vědců, kteří zkoumali účinky očkovacích látek od společnosti AstraZeneca a konsorcia firem Pfizer a BioNTech. 

Nejdůležitější zprávou, která ze zatím nerecenzované studie na 7,5 milionech lidí, vyplývá, je, že vakcíny proti koronaviru skutečně velmi dobře chrání starší lidi. Riziko hospitalizace u nich snižují až o 80 procent, a to už po první dávce. 

Čtěte také

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock označil výsledky studie za mimořádné dobré. Vládní poradce pro zdravotnictví, profesor Jonathan Van-Tam, k tomu dodal, že velmi povzbudivé jsou i výsledky účinnosti vakcín proti onemocnění, a to už u lidí nad 70 let. 

Funguje i u starších lidí

Zajímavé je, že v případě vakcíny od firmy AstraZeneca toto číslo i po pěti týdnech stále stoupá, a to zhruba k 70 procentům. Právě z vakcíny od společnosti AstraZeneca ale měli senioři v Česku strach kvůli menšímu zastoupení starších lidí v klinických testech. Novou studií se to mění.

„Obavy vycházely z toho, že skupina starších lidí v klinickém testování byla menší. Nikdy ale nebyly náznaky, že by vakcína neměla fungovat nebo byla nebezpečná. Nyní je potvrzeno, že vakcína funguje velmi dobře,“ potvrzuje virolog Pavel Plevka z výzkumného institutu CEITEC Masarykovy univerzity.

Čtěte také

Ostatně to, že vakcíny fungují velmi dobře, a to už po první dávce, ukázaly v minulých týdnech také další studie, třeba ze Skotska nebo z Izraele.

Změna očkovací strategie?

Zdravotnický poradce britské vlády, profesor Jonathan Van-Tam, ke studii řekl, že obhájila rozhodnutí Velké Británie očkovat AstrouZenecou i seniory, což řada evropských států odmítla. Dodal, že k plnohodnotné ochraně je nicméně potřeba stále dostat dvě dávky vakcíny. 

„Vakcíny fungují i pro starší věkovou kategorii, a to po první dávce,“ připojuje se doktor Pavel Plevka. „Pro Českou republiku to znamená, že bychom měli změnit naši očkovací strategii.“  

Plevka by proto navrhoval oddálit očkování druhou dávkou – tedy to, co dělá právě třeba Velká Británie. To, že by druhou dávku vakcíny od AstryZenecy mohli lidé dostat až třeba po 12 týdnech, navrhovala v únoru Česká vakcinologická společnost. Podle jejího předsedy, profesora Romana Chlíbka, pak prudce narůstá její účinnost.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související