Hlavně nejezděte na sever, dozvěděl se zpravodaj Českého rozhlasu. Takhle si půjčíte na Kypru skútr

24. srpen 2015
Radiožurnál na cestě

Během letní dovolené můžete některé země projet doslova křížem krážem. A pokud jde o zemi dostatečně malou, nemusí na takovou cestu padnout ani celá dovolená. Takovou zemí je třeba Kypr, který se rozhod redaktor Štěpán Macháček projet na motocyklu.

Starší pán v půjčovně motocyklů mi ukazuje, že s vyklopeným bočním stojánkem skútr nenaskočí. Takže boční stojánek sklopit, postavit stroj na hlavní stojan, otočit klíček do polohy dva, stisknout páku zadní brzdy, teď tímhle tlačítkem...

A zase nechce naskočit, i když by už měl. Majitel půjčovny sice říká, že motor je studený, ale ze mě v bezmála 40stupňovém horku leje jako z konve. No vida, za chvíli si motor dá říct a přede příjemným vyrovnaným zvukem. Je to prý velmi silný stroj, takže mám jezdit zlehka, opatrně, a hlavně vlevo.

Vejde se to všechno do zavazadlového prostoru?

Takže to bychom měli a máme ho tu v celé kráse – maxiskútr s motorem o objemu 300 kubických centimetrů, takový už spíš cestovní stroj. Přesně takový potřebuji, protože malé skútry se hodí tak maximálně na cestu z hotelu na pláž.

Čtěte také

Technicky by mělo všechno klapnout, jenže teď přichází fáze, ze které mám největší obavy. Vedle skútru totiž leží moje tašky s věcmi na týdenní cestování. Plán byl nacpat všechno do zavazadlového prostoru pod sedlem. Už pouhým pohledem je mi ale jasné, že se to do skútru nemůže ani náhodou vejít.

Co se nevejde, dáte na záda

Pán z půjčovny můj pesimismus nesdílí. Hází vtípky o tom, že se pod sedlo vejdu i já. Jenže já jsem se ještě doma na stránkách výrobce dočetl, že tento typ skútru má nadstandardní zavazadlový prostor 45 litrů. Pečlivě jsem při balení měřil, abych těch 45 litrů nepřekročil. Tašky však pod sedlo různě stlačuji, vytahuji z nich některé věci a vyplňuji jimi prázdná místa.

Během letní dovolené můžete některé země projet doslova křížem krážem. A pokud jde o zemi dostatečně malou, nemusí na takovou cestu padnout ani celá dovolená, připomíná Štěpán Macháček

Je to neuvěřitelné, ale všechno se podařilo pod sedlo nacpat, už bych tam ale nedal ani špendlík. Laptop a foťák do batůžku na záda a můžu vyrazit. Perfektní.

Maxiskútry nejsou v kyperských půjčovnách úplně nejběžnějším artiklem, sehnat se ale dají. K vypůjčení stačí český řidičský průkaz skupiny A. Platím kartou a pán mi ještě na rozloučenou říká, že se skútrem nemám jezdit do severní, tedy turecké části Kypru

autor: mac
Spustit audio