Fanoušci Pána prstenů se baví. Po 30 letech se objevila sovětská adaptace slavné Tolkienovy ságy

Na internetu se objevil zhruba třicet let starý sovětský film natočený na motivy fantasy ságy Pán Prstenů. Fanoušci dílo dlouho považovali za ztracené. Teď hraný snímek vzbuzuje nadšení, během několika dní ho vidělo přes milion lidí.

Na první pohled je zřejmé, že jde o velmi nízkonákladový film. Zejména v porovnání se známou verzí režiséra Petera Jacksona, a to přestože jeho první díl Khraniteli, Držitelé, vyšel v roce 1991, tedy pouze 10 let před slavější Jacksonovou verzí. 

Sovětské kostýmy jsou velmi jednoduché, triky nedokonalé a zvukové efekty značně překvapivé. Celý film tak připomíná spíš divadelní produkci. Tím, jak bizarní je sovětský pokus o ztvárnění světa J. R. R. Tolkiena, se nyní baví fanoušci po celém světě.

Dlouho ztracený snímek

Jediný sovětský pokus o ztvárnění trilogie Pána prstenů byl po dlouhou dobu ztracený. Ruští fanoušci Pána prstenů prý marně desítky let pročesávali archivy, aby ho mohli opět zhlédnout.

Podle britského deníku Guardian se dílo vysílalo jen jednou a pak zmizelo v archivech Leningradské televize, a to až do chvíle, kdy ho nástupnická stanice 5TV zničehonic zveřejnila na svém YouTube kanálu. 

Nechybí ani Tom Bombadil

Čtěte také

V sovětském Pánovi prstenů jsou i dějové odlišnosti. Objevuje se v ní například postava Toma Bombadila, který potkává hobity při útěku z Kraje. Naopak Jacksonovi se Bombadil do filmu nevešel. Sovětský snímek je rozdělený do dvou částí a má necelé dvě hodiny. Jde ale jen o adaptaci prvního svazku Společenstvo prstenu.

Pán prstenů není jediná Tolkienova kniha, která se dočkala filmového zpracovaní i někým jiným než Peterem Jacksonem. Animovaný Hobit vznikl už v roce 1977. Podílelo se na něm japonské studio Topcraft, předchůdce známého studia Ghibli, které stojí například za snímku Můj soused Totoro nebo Princezna Mononoke. V roce 1980 potom následoval animovaný Pán prstenů, který už byl divácky přijatý trochu chladněji.

autoři: Jakub Lucký , als
Spustit audio

Související