Do svých šperků zaplétá magii. Drátování je formou terapie a meditace, líčí drátenice Monsterance

31. říjen 2021

Anna Benešová alias Monsterance vede online kurzy drátování, zároveň připravuje knihu Magické drátování. „Hlavně to bude knížka návodů, jak si vyrobit dračí oko, elfí uši, odrátkovat opalitový měsíc nebo křišťál. Bude to vlastně drátování směrem víc do magického světa,“ popisuje. Kolik času zaberou nejjednodušší šperky a k čemu je dobrý samotný proces tvoření? K jakým kořenům odkazuje její umělecké jméno?

Ještě mi prosím vysvětlete, kde se vzalo vaše umělecké jméno Monsterance?

Slovo Monsterance vzniklo spojením několika slov. Zaprvé jsem hledala takové umělecké jméno, které bude obsahovat moje občanské jméno, tedy Anna. Když to slovo rozdělíme, máme tam monster a Anče. Zároveň to slovo monster ukazuje na takovou magii, na alternativní světy, fantasy příběhy a tak dále. Z druhé strany je tam základ latinského slova monstrare, které znamená poukazovat nebo vyzdvihovat. S tímto slovem se velmi ztotožňuji, je to to, co mají moje šperky dělat: když odvážná žena ten šperk nosí, tak ji to vyzdvihne, poukáže to na ní.

Co vám tedy ženy říkají? Je to pro ně určitá forma terapie?

Určitě, je to forma terapie, forma meditace. I vlastně díky drátenické komunitě, s níž si vezmeme čas pro sebe. Drátujeme online, já tedy ukazuji, jak se to drátkuje, a dalších třeba sto drátenic drátkuje se mnou. Je to pro ně odpočinek. Místo televize nebo nějakého jiného média, kde člověk jen pasivně přijímá, je tady aktivně součástí procesu, může kdykoli napsat nebo cokoli říct, já na to můžu živě interagovat. Výhoda těch kurzů je v tom, že nás tam mohou být stovky nebo tisíce – narozdíl od živých kurzů, kde mám kapacitu osm až deset drátenic a víc se ani z hlediska místa nedá pojmout.

Takový ten vliv řemesla na psychiku coby terapie – je to směr, kterému se chcete věnovat?

To je přesně ten směr, kterému se chci věnovat: ruční práce jako forma meditace, ale i jako forma terapie, například při poruchách drobné motoriky. Chystám teď kurz pro lidi, kteří začínají trpět Parkinsonovou chorobou a potřebují si tu drobnou motoriku v rukou trénovat. Takže tohle je přesně ten směr. Nemusí to být ale jen drátování, může to být jakákoliv ruční práce – malování, háčkování a tak dále – kdy se člověk soustředí na tu konkrétní věc, na tu konkrétní špičku či spirálku. A celý jeho svět je jen v tom drobném pohybu. To se mi zdá jako úžasná forma vyčištění hlavy, ale i trénování právě té drobné motoriky.

autoři: Zuzana Burešová , jkh
Spustit audio

Související