Dcera slavné Moji je nejčerstvější obyvatelkou pražské zoo. Gorila Duni dorazila ze Španělska letadlem a bez uspání

17. září 2022

Pražská zoologická zahrada má novou obyvatelku. Je jí devítiroční gorila Duni. Chovatelé ji přivezli ze severu Španělska vojenským letounem CASA. Duni je zajímavá nejen tím, že je dcerou slavné Moji, v Česku první narozené gorily nížinné. V Praze má devítiletá samice pomoci rozšířit chov a mít minimálně jedno mládě.

Je před devátou hodinou ráno a tým odborníků z pražské zoo se v parku Cabarseno setkává se španělskými kolegy. Devadesátikilová gorila Duni je už v tuto chvíli v transportním boxu. Nastoupila tam úplně bez problémů. Už několik měsíců totiž byla zvyklá na to, že právě v tomto boxu každé ráno dostává snídani, třeba své oblíbené hroznové víno.

Zelený robustní transportní box, ve kterém je Duni, nakládají pracovníci letiště do českého letounu CASA

Každodenní trénink na let

Její hlavní ošetřovatelka Lucía Gandarillas Chicote říká, že trénink se vyplatil: „Všechno musí být každý den stejné. A to proto, aby se cítila pohodlně. Ta cesta pro ni totiž bude samozřejmě stresující. Takže od té doby, co jsme sem asi před dvěma měsíci ten přepravní box dostali, jsme Duni připravovali. Byla to část jejího denního tréninku. Jen trochu obtížnější, do klece totiž musela chodit sama.“

Sedativa v medu

Po podepsání předávacích dokumentů se může zamířit na nejbližší letiště. To je v Santanderu a cesta odsud z parku Cabarseno potrvá zhruba 20 minut.

Dokumentaci podepsal za českou stranu ředitel pražské zoo Miroslav Bobek: „Jsem úplně nadšený, že zatím dobrý, ale nebudeme předbíhat. Duni je přepravním boxu tady v přívěsu za autem, tak doufejme, že to všechno poběží jako do této chvíle,“ komentuje dosavadní stav.

Vrchní veterinář Roman Vodička doplňuje, ze Duni nemusí být uspaná: „Kolegové mi sdělili, že ji neuspávali, do bedny vlezla bez problémů. Dali jí nějaká sedativa do krmení, ale samozřejmě zvíře, když se dostane do bedny a cítí, že se bude něco dít, tak nemusí vždycky léky přijmout. Každopádně to vypadá, podle toho, jak se chová, že je klidná, takže je možné, že je přijala, nechali jí je v medu. Uvidíme během cesty, ale zatím to vypadá dobře.“

Duni koukala z letadla ven

Na letišti v Santanderu přicházíme k české vojenské CASe, která je připravená. Zelený robustní transportní box, ve kterém je Duni, budou pracovníci letiště pomocí ještěrky nakládat do CASy. Duni kouká malým oknem a pozoruje, co se kolem ní děje. Transportní box s Duni, krychle o velikosti zhruba 1,5 metru, na kterém je nápis „Duni, příběh pokračuje“ odkazuje na její slavnou matku Moju, která tady ve Španělsku žije.  

Čtěte také

Po více než půl hodině je naloženo. Čeká se na vzlet.

Vítej v Praze

Během 4hodinového letu byla Duni vzhůru a v klidu. Transport tak dopadl na výbornou.

„Duni je přeložena z letadla na auto. Zatím všechno klapalo téměř dokonale. To slovo „téměř“ je proto, že jsme odstartovali ze Santaderu zhruba o hodinu později kvůli stávce francouzských řídicích letového provozu. V celém kontextu je to ale naprostý detail,“ dodává ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Odsud z letiště v Kbelích míří Duni právě do zoo v Troji, kde ji čeká karanténa. Jako první se pak seznámí s Kisumem, což je nový pražský gorilí samec, se kterým by měla mít v budoucnu mladé.

autoři: Ondřej Vaňura , aka
Spustit audio

Související