Sperma z volné přírody chtějí dostat do zoo. Čeští průkopníci v chovu zeber mají velké plány

12. únor 2022

Ve Dvoře Králové nad Labem se nachází nejen proslulý Safari Park, ale také Výzkumný institut ochrany genofondů. Obě tyto instituce jsou úzce propojené. Experti v institutu dělají výzkumy zaměřené na ochranu ohrožených druhů zvířat. Používají při tom i moderní technologie – a při některých projektech patří mezi světové průkopníky.

Zoolog Michal Podhrázský se v Safari Parku věnuje ptákům. Uprostřed malého ostrůvku tu dlouhodobě pobývá zhruba deset hus velkých. Právě na těchto zvířatech dělají zdejší odborníci dělají různé výzkumy. Desítky let sledují třeba migraci ptáků, v rámci institutu ochrany genofondů teď zkoumají i jejich DNA.

Husám ze dvou míst vytrhneme peří a dáme do papírové obálky, kde ho vysušíme. Analyzujeme DNA a díky genetickým biobankám ho pak zkusíme srovnat s průzkumy, které proběhly třeba v Itálii,“ dozvídáme se. Díky tomu je poté možné stanovit, kde přesně jsou hranice výskytu jednotlivých poddruhů husy velké.

První cvičný odběr spermatu od zebry chtějí odborníci udělat do několika týdnů

Nový impuls chovu zeber

Experti ve Dvoře Králové nad Labem ale mají s genetikou ještě smělejší plány, popisuje Jaroslav Haimy Hyjánek, zoologický ředitel, který vede Výzkumný institut ochrany genofondů. Spolu s kolegy chce dát nový impuls chovu zeber bezhřívých.

V chovu v lidské péči je opravdu malá populace těchto zeber. Dochází kvůli tomu k příbuznosti a nedochází k tak dobré genetické variabilitě, která by byla pro populaci zdravá a správná. Chceme vyvinout metodu, jak odebrat sperma některým hřebcům v přírodě, a to pak dostat do zahrad.“

Čtěte také

Jenže co se může zdát jako jednoduché, protože to už dlouho funguje třeba u koní, bude u zeber náročnější. „Je složité vypozorovat říji a páření samce, správný čas odběru a správné uchování a vyčistění spermatu,“ vypočítává ředitel.

Speciální vybavení

První cvičný odběr spermatu od zebry chtějí odborníci udělat do několika týdnů. Ve Dvoře Králové nad Labem kvůli tomu v budoucnu vznikne i speciální kryocentrum. „Bude tu zamrazené. Jednáme s několika firmami, které jsou na toto vybavení specialisté. Důležitý partner je pro nás Veterinární univerzita,“ doplňuje Jaroslav Haimy Hyjánek.

Co se zeber bezhřívých týče, budou Češi patřit mezi světové průkopníky. „Už jsme měli několik jednání s ugandskou stranou, kde jsou tyto zebry lokalizovány jako na jediném místě na světě.“

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související