Dana Batulková

3. prosinec 2009

Dobrodružství je pro herečku Danu Batulkovou hosta čtvrtečního Dopoledního Radiožurnálu, všechno, co člověk udělá proti svému naturelu. Proto se i na svoji loňskou účast v televizní taneční soutěži Star Dance dívá jako na takové malé soukromé dobrodružství. S Lucií Výbornou si Dana Batulková kromě tancování povídala především o divadle nebo svém účinkování v populárním sitcomu Comeback, ale i o svých dětech. V pátek 4. prosince bude hostem bývalá československá tenisová legenda Jan Kodeš.

"Mám to tak celý život. Jsou to takové zvláštní kotrmelce, které se mi v životě, dějí. Všechno plyne, nic moc to nevypadá a najednou nastane střih a já vlezu do něčeho nebo udělám něco, co mi třeba úplně obrátí život," svěřuje se herečka Dana Batulková, jakou roli v jejím životě hraje dobrodružství.

I jejím zatím poslední premiéra představení Praha-Dakar v Divadle Radka Brzobohatého voní dobrodružstvím. Příběh manželského páru, který jede pouští slavný závod a řeší přitom svoje neurovnané vztahy, je i přes tragický konec především komediální hříčkou.

V současné době má Dana Batulková v hlavě dialogy k sedmi nebo osmi divadelním představením. Jak si zvládá pamatovat takové množství textu? "U divadla je výhoda, že zkoušením se dialog zautomatizuje a člověk si jej potom vlastně i déle pamatuje," přibližuje herečka a dodává, že mozek naštěstí má určitou samočisticí schopnost.

Vytížená je však i díky roli v původním komediálním seriálu Comeback, který aspiruje na zatím nejlepší český sitcom. Jde podle ní o velmi náročný televizní žánr, který navíc u nás nemá vlastně žádnou tradici. "Je to proces, kdy se všichni neustále učíme - celé dva roky, co to děláme" říká k tomu Dana Batulková.

"Nejen že každý díl musí mít pointu, ale i každý obraz, každá situace, proto tam také není možnost improvizace. Myslím si, že je to těžké hlavně pro scenáristy - na nich hodně záleží," dodává herečka.

Lucie Výborná se Dany Batulkové ptala také na to, jaký rozdíl je z pohledu herce mezi přípravou na účinkování v divadle a v seriálu, nebo jak vnímá úspěšnou hereckou i hudební kariéru svého syna Jakuba a kam se asi bude profesně ubírat její dcera Marjánka. Odpovědi Dany Batulkové si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Danou Batulkovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.