Dan Bárta

10. září 2009

"Do jisté míry je to násobení a dělení v reálném čase bez použití čísel," říká zpěvák a hudebník Dan Bárta o hudební improvizaci. S Lucií Výbornou si v dopoledním vysílání čtvrtečního Radiožurnálu povídal nejen o svém improvizačním vystoupení s Bobby McFerrinem, ale například i o tom, jak vnímá své tělo během zpěvu nebo co si myslí o současném zájmu politiků o problematiku životního prostředí. V pátek 11. září bude hostem jachtařka Lenka Šmídová.

"Improvizace vzniká tak, že se lidé vzájemně poslouchají, že se snaží odhadnout, kam ten druhý půjde, a že se snaží uvědomit si tu náladu. A ta improvizace, kterou jsme vedli s Bobby Mc Ferrinem, byla vlastně velmi jednoduchá," říká skromně Dan Bárta a dodává, že pocit, který při takovýchto vystoupeních zažívá, je obtížné popsat.

"V okamžiku, kdy se tvoří takhle křehká věc, je člověk tak odevzdaný, že z něj nezbude vůbec nic. Je tam jenom ten hlas, což je velmi uvolňující," přibližuje Dan Bárta.

S hudební improvizací má zkušenosti nejen z vlastních koncertních vystoupení, ale také z účinkování v divadle Vizita, kam se dostal na pozvání Jaroslava Duška a Martina Brožka. Není mu někdy líto, že hudební motivy, které při improvizaci vznikají, jsou dílem okamžiku a nejde je zachytit a uchovat?

Podle Dana Bárty tvoří právě tato nezachytitelnost důležitou komponentu každého hudebního nebo hereckého vystoupení. "Proto vlastně na to lidé musejí chodit, proto je to pokaždé jiné, proto se to vždycky mění, proto má každý koncert jinou atmosféru. Písničky jsou vlastně jenom určité náčrty nebo mantinely, kolem kterých se vytváří ta vlastní exhibice nebo volná jízda," popisuje zpěvák.

Lucie Výborná se v rozhovoru kromě hudby zajímala také o další stránku života Dana Bárty, kterou je jeho zájem o přírodu a životní prostředí. Zpěvák odpovídal například na to, jak se ve světle posledních událostí dívá na prohlášení politiků o nutnosti zásahu proti kůrovci na Šumavě nebo proč je podle něj termín životní prostředí politiky zneužíván.

Proč se rozhodl napsat píseň o Plzni nebo jaká kniha ho v poslední době zaujala? Také tyto a mnohé další otázky zazněly během rozhovoru, který si můžete poslechnout ze záznamu.

Záznam celého rozhovoru s Danem Bártou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.