Co si uvaříš, to si taky sníš. Na slovenském Halušky Festu to platí doslova čtyřnásobně

Říká se, že každá správná Slovenska umí udělat výborné brynzové halušky. A jaký by to byl Slovák, kdyby si na nich nepochutnal. A teď to spojíme všechno dohromady a vznikne nám z toho Halušky Fest – mistrovství ve vaření i jedení halušek. A jak zjistila reportérka Pavlína Nečásková, hotové je musíte mít do třiceti minut a hlavně přitom dávat pozor na prsty.

Zelňačka s hlívou, nebo s hřiby? Na Slovensku soutěžili o nejlepší kapustnicu

00318860.jpeg

Znáte hádky o tom, jak nejlépe připravit bramborový salát? Má být zelí k vepřové červené, nebo bílé? A patří do vánočky rozinky? Podobně to může být i se zelňačkou. Možností, jak ji připravit, je spousta. Která je ale ta nejlepší? Představy jsou různé, ale ve slovenském městě Modra neztrácejí čas rozepřemi, rovnou recepty zkoušejí.

Krátká porada na začátku a už se startuje. Do akce se pouštějí čtyři muži – jeden škrabe brambory, druhý je strouhá, třetí krájí slaninu a čtvrtý zapaluje pod kotlíkem, ve kterém se všechno bude vařit. Pátou osobou je rozhodčí, který vše bedlivě sleduje a měří čas.

Jednu činnost nemůžou dělat dva, každý má svůj úkol. A také pravidla stanovují určitý čas na vaření a určitý na snědení hotového jídla,“ přibližuje nejvyšší rozhodčí Pavel Kmet.

Až na dno

Zápolení je v plném proudu a z řad diváků se ozývá hlasité povzbuzování. Jeden tým musel být bohužel diskvalifikován, což se za posledních deset let stalo údajně poprvé. Jeden z jeho členů se pořezal, což podle pravidel znamená konec celého týmu v soutěži.

Soutěžící během půl hodiny navaří přes tři kila halušek – trochu pro degustační porotu a zbytek pro sebe. A nastává asi ta nejobtížnější fáze: co nejrychleji všechno sníst. V závěru souboje s mísou plnou bramborových knedlíčků jsou už soutěžící na hranici svých sil.

Kdo zaváhá, prohrává

Každý člen týmu má svůj jasně daný úkol

S výsledkem závodu spokojení nejsou. Mísu jedli přes pět minut a tvrdí, že za to může slivovice, kterou předtím hojně popíjeli. To u vedlejšího stolu stihli stejnou porci zdolat za minutu a deset sekund.

V roce 2014 a 2015 vítězný tým halušky zdolal za neuvěřitelných 47 sekund. A jak na to? Jíst jednu lžíci za druhou a hltat, radí zkušený borec, který se soutěže účastní už po jedenácté.

Hlavní cena je – jak jinak – opět něco k snědku. To aby vítězům jen tak nevyhládlo.

Spustit audio

Související