Zelňačka s hlívou, nebo s hřiby? Na Slovensku soutěžili o nejlepší kapustnicu

Znáte hádky o tom, jak nejlépe připravit bramborový salát? Má být zelí k vepřové červené, nebo bílé? A patří do vánočky rozinky? Podobně to může být i se zelňačkou. Možností, jak ji připravit, je spousta. Která je ale ta nejlepší? Představy jsou různé, ale ve slovenském městě Modra neztrácejí čas rozepřemi, rovnou recepty zkoušejí.

Soutěží přesně deset týmů, například Jednota důchodců Slovenska, bačův tým, modranští řemeslníci anebo vegetariáni. Jejich pojetí zelňačky je celkem netradiční.

Čtěte také

„Dáváme do ní houby, sójové maso a samozřejmě zelí,“ vyjmenovává soutěžící, zarytý vegetarián a dodává, že zelí není možné míchat s cibulí, proto do polévky dává raději pažitku. Z jejich hrnce je cítit hlavně vůni zeleniny, ze všech ostatních bez výjimky už ale voní maso.

Klobásky, nebo kuličky?

Opodál v kotli pěkně bublá šedesát litrů klasické zelňačky. V loňském roce právě tento tým soutěž vyhrál, speciální ingredience ale prý nejsou potřeba. Jde prý o to, kdo ochutnává. „Chlapi mají lepší chuťové buňky než ženy,“ myslí si muž stojící u voňavého hrnce.

Zelí, salát, zelný, zelenina

Zástupkyně dalšího z týmů by s ním určitě nesouhlasila. Polévku připravuje podle starého maďarského receptu, ale jinak prý není ničím zvláštní. Jen je místo mouky zahuštěná strouhanou mrkví a petrželí. Jinak v ní ale najdete vše, co se od tradiční zelňačky očekává – klobásky i hřiby z Tater.

Polévka sousedního týmu je zvláštní v něčem jiném. „Ze směsi, z níž se vyrábějí klobásy, děláme kuličky a dáváme je do polévky,“ přibližuje tajemství svého receptu další soutěžící.

Čtěte také

Tajemství správné zelňačky

Ten nejdůležitější názor ale stejně vyřkne porota. V naprostém tichu daleko od veselení, z deseti mističek naplněných různými druhy zelňačky koštuje. „Zelí, žampiony, hlíva, masová kulička, kuřátka,“ vyjmenovává člen poroty ingredience, které v talíři před sebou objevil.

Klobása Chorizo

A jaká by měla tedy být nejlepší zelňačka? Podle členů poroty musí být pikantní, měla by v ní být cítit paprika a především nakyslá chuť zelí. To by mělo být ale také správně uvařené – ani měkké, ani tvrdé.

Všechna kritéria v letošním ročníku soutěže nakonec splnili modranští řemeslníci. Vyhráli poprvé, a co vyhráli, hned také vypili.

autor: pan
Spustit audio