Chystáme aplikaci, která propojí pacienty se zubaři. Pojízdné ordinace jsou absurdní nápad, říká šéf stomatologické komory Šmucler

Čeští pacienti, zejména na venkově a v menších městech, si stěžují na vážný nedostatek zubařů. Mají tento problém řešit politici? Nebo je u nás stomatologů dost a systém si poradí sám? Tomáš Pancíř se ptal Romana Šmuclera, prezidenta České stomatologické komory.

Proč je v Česku nedostatek zubařů?

Čtěte také

Je to tak, že se nám rozpadla síť a já jsem myslím první, kdo se s tím snaží něco za těch 30 let dělat. Přebral jsem to s tím, že 2 miliony lidí nebylo registrovaných. Teď se snažíme mnoha kroky, abychom ten počet snížili. Pacientů, kteří nejsou registrovaní je v Česku asi 600 000, přičemž pod 500 000 to nepůjde nikdy, protože každý rok studenti přecházejí do měst, hledají zubaře, každý rok někdo neplánovaně umře.

Čili blížíme se saturaci, abych řekl úplně přesně, 82,6 % populace ČR, což je nejvíc v EU. Takže třeba stomatologa na pojišťovnu má 98 % občanů Německa, tam je ovšem jiný systém. Pořád je ale 82,6 % úžasné číslo. 

Roman Šmucler

Chápu tedy dobře, že podle vás není nikde v republice problém?

Problémy jsou, protože pojišťovny přestaly plánovat síť. Teď snad konečně vznikne. Podařilo se mi to prolomit asi po třech letech a snad v lednu nebo únoru nám pojišťovny poprvé dají data, kolik v každé obci ČR je pacientů bez péče. Já dám příklad. Roky jsem trávil v okrese Příbram, ve Středních Čechách, a to jsou místa, kde je opravdu problém a my to nijak nezastíráme.

My si proto musíme říct, že ty smlouvy musí dávat smysl. Kdybych si chtěl koupit smlouvu praktika, tak musím dát několik milionů. Čili když ty smlouvy budou dávat smysl, tak my si musíme říct, že třeba v okrese Příbram bude například 57 zubních lékařů a z toho 37 bude v okresním městě Příbram, 20 jich bude po okrese a tři budou v městě Březnice.

Říkal jste, že by mělo docházet k centralizaci zubních ordinací. Znamená to, že třeba výhledově nebudou zubaři v menších městech, než jsou okresní?

Ve spoustě vesnic budou zubní lékaři, speciálně teď s Green Dealem, protože třeba budou vyšší náklady na budovy ve městě. Dnes je problém i parkování a byl byste překvapený, do jakých malých obcí pacienti z Prahy jezdí, protože tam dobře zaparkují.

Čtěte také

Říkal jste, že by stomatologické ordinace měly dotovat kraje, to znamená, že to je chyba krajů?

Je to chyba v celé Evropské unii. Je to tak, že v místech, kde jsou jen staří lidé, jelikož mladí lidé ráno nastartují auto a jedou do práce a tak tam zůstanou lidi, kteří chodí k zubnímu lékaři jednou za tři roky, je pak velmi složité ordinaci udržet.

U nás to takto hodně dělají starostové některých obcí. Což si myslím, že je velké sousto, protože výbava praxe stojí i 2 miliony. A pak do toho dávat ročně milion je pro obec, která má 3000 obyvatel, velká rána. Proto by to měly dělat kraje, které mají na zdravotnictví obrovské peníze.

Popisoval jste řadu opatření, která tu situaci mohou v budoucnu zlepšit. Na druhé straně v tuto chvíli jsou bezpochyby v Česku lidé, kteří by chtěli chodit k zubaři a nemají ho. Někdo mi v průběhu dne psal, že třeba zubaře nemůže sehnat dva roky. Jaká je rada prezidenta stomatologické komory pro někoho takového?

Ano, je to velká chyba. Kdybych teď přišel do Brna, tak neseženu zubního lékaře. Přitom je jich tam skoro nejvíc na světě. Ale jak ho budu shánět? Budu náhodně volat a oni mě nevezmou. Proto jako komora uděláme aplikaci, aby se ti lidé potkali. To znamená: jsem teď v Brně, mám relativně zdravé zuby, jsem ochotný si zaplatit výplň a potřebuji vyšetření do půl roku. Přidám se do nějakého seznamu a už se propojím s daným zubařem.

Proč někteří stomatologové ukončují smlouvy se zdravotními pojišťovnami? A co mají pacienti v tomto případě dělat? Poslechněte si celý rozhovor. 

 

autoři: Tomáš Pancíř , tec

Související