S chronickým zánětem dásní posíláte bakterie i do trávicího traktu a celého organismu, varuje stomatoložka Pavlíková

14. březen 2022

Hraje v kazivosti zubů dědičnost? „Do genetiky můžete vstoupit jednak správným přístupem k péči o chrup, mechanikou čištění zubů a určitě má vliv i výživa. Ale to, že by se kazivost zubů dědila, nebo že by zákonitě v těhotenství musela maminka o několik zubů přijít, tak to všechno je v péči o hygienu dutiny ústní,“ říká stomatoložka a lékařka obličejové chirurgie Gabriela Pavlíková.  

Zubní kaz je pak způsoben různými druhy bakterií. „Nejčastěji mezi ně patří streptokoky, ale v dutině ústní pak máme obrovské množství bakterií, které rostou i za nepřístupu vzduchu. Jsou uloženy hluboko v chobotech.“

S chronickým zánětem dásní posíláte bakterie do trávicího traktu i celého organismu,
Gabriela Pavlíková

„Pokud má někdo chronický zánět dásní a má v dutině ústní větší množství bakterií, hlavně těch, které nepatří mezi běžnou mikroflóru, tak s každým soustem tyto bakterie polyká a posílá je dál do trávicí soustavy. Takže určitě to má vliv i na celkové zdraví nejen trávicího traktu, ale celého organismu,“ vysvětluje lékařka v pořadu Hovory.

Pokud zub začne bolet, je potřeba přemýšlet, co jste jedli – jestli to například nebyla nějaká bageta nebo chléb s ostrou kůrkou. „Jakmile totiž mám znalost o tom, že je k pobolívání zubu nějaký důvod, tak vím, že to do tří dnů vymizí samo.“

Čtěte také

„Jakmile ale znalost o tom, že by tam byl nějaký důvod, který by k bolesti měl vést a dál trvá, tak je lepší nevyčkávat například pátečního odpoledne, nebo víkendových pohotovostních služeb, ale jít za svým osvědčeným stomatologem, kterému důvěřuji,“ nabádá.

Češi se pak podle stomatoložky obecně dělí do dvou skupin. „Řekla bych, že je to hodně ovlivněno jejich ekonomickou situací. To znamená, že jsou lidé, kteří jsou ochotní do svého chrupu i do pomůcek hodně investovat. A pak je druhá skupina lidí – a řada z nich by si přála postupovat stejně, ale stomatologie se dostává pro některé lidi do skupiny ošetření, která už jsou pro ně ekonomicky velmi obtížně dostupná.“  

Gabriela Pavlíková, lékařka

„Tady bych chtěla zdůraznit, že to není otázka toho, že by si zubaři vytvářeli sami nějaké přehnané ceny. Je to tak, že každý stomatolog, pokud tedy postupuje správně vůči finančnímu úřadu a správně vůči zákonu, tak musí mít každou část ošetření poctivě nakalkulovanou, a to podle toho, kolik použité materiály stojí.

Započítávají se do toho i náklady praxe. Takže určitě budeme mít i v Česku velké rozdíly v ceně ošetření. Určitě bude dražší ošetření v ordinaci, která bude v pronájmu na Praze 1 a jiné v ordinaci ve vlastní budově někde v pohraničí,“ vysvětluje Gabriela Pavlíková.

Celé Hovory Naděždy Hávové najdete v audiozáznamu.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.