Hezké zuby jsou ty, kterých si lidé nevšimnou. Zásadní je správná hygiena, tvrdí lékař z kliniky estetické stomatologie

30. říjen 2019

MUDr. Václav Kopecký je vedoucí lékař kliniky estetické stomatologie. Vladimír Kroc si s ním povídal o náhradách vlastních zubů implantáty, na co si dát pozor a o správné ústní hygieně.

S ústní hygienou na tom nejsme nejlépe, přitom právě díky správnému čištění zubů nám chrup vydrží po celý život. „Zuby by měly být čisté a pak vydrží. Dokonce i parodontóza se dá správnou hygienou zastavit,“ vysvětluje doktor Kopecký.

Lidé parodontózu nedědí. Je to zánět, ale ústní mikroflóru, které se dá precizní hygienou vzdorovat.

Pakliže člověk potřebuje zubní implantát, doktor Kopecký radí důvěřovat svému lékaři: „Nabídka implantátů je nepřeberná, ale důležitější než to, jaký zvolíte implantát, je to, kdo vám ho aplikuje. Standardně se pracuje s jedním, dvěma druhy, které lékař dobře zná. Exotický implantát nemusí dopadnout dobře.“

Nejčastější komplikací při aplikaci zubního implantátu je nedostatek kosti. Dnešní medicína je ale schopná si kost „vyrobit“, přemístit odjinud z obličeje. Jen málokdy se stane, že se implantát neuchytí. Kopecký uvádí asi jedno procento případů.

Pozor na kouření

Čtěte také

Zubům a zubním implantátům podle něj nejvíc škodí kouření. „Bez ohledu na ostatní zdravotní komplikace se nějaké prakticky vždy objeví u kuřáků. Kouřením se rizika násobí. U implantátů zpomaluje krevní buňky, které umožňují hojení,“ vysvětluje Kopecký.

Ani v případě nekuřáků neplatí, že vydrží celý život. „Může to tak být, ale nemusí. Řada výrobců poskytuje doživotní garanci, ale chtějí doložit, že jste o implantáty dobře pečovali.“

Dobře udělaný implantát ani zkušený lékař nepozná. Když se udělá dokonale a funguje jako zub, odhalí ho až rentgen. To je ostatně cíl: aby ani pacient o implantátu nevěděl. „Toho se dá dosáhnout v kombinaci zubů a implantátů. Samotný implantát nenahradí taktilní sílu skusu, kousání se stane o hodně tvrdší a člověk se musí naučit vnímat sílu čelistního kloubu.“ Trendem v úpravě vnějších povrchů je přirozenost, zářivě bílá už se prý nenosí.

autoři: Vladimír Kroc ,
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.