Není nutné si čistit zuby 30 minut. Stačí dvě minuty ráno a večer a ještě něco k tomu navíc, vysvětluje stomatoložka Pavlíková

20. březen 2022

„Rodiče jsou velmi zodpovědní a s dětmi se snaží chodit k zubaři. Někdy je ale problém, že nemůžou nalézt to správné zdravotnické zařízení, které děti vezme,“ bilancuje zubní lékařka Gabriela Pavlíková, která na světový den ústního mluví nejenom nejen o čištění zubů, ale třeba i o aftách v dutině ústní. Co o naší kondici vypovídají časté opary?

Co to je ústní zdraví?

Ústní zdraví je, když všechny tkáně v ústech jsou v pořádku. Často si myslíme, že ústní zdraví odpovídá tomu, že máme zdravé zuby. Ale ústa jsou zdravá tehdy, když jsou zdravé i okolní měkké tkáně.

Patří do ústního zdraví i čištění jazyka? Zbavit se bakterií?

Čtěte také

Zubní plak se tvoří i na povrchu jazyka, a myslím si, že je vhodné čas od času tu škrabku jazykovou použít a plak, nebo odumřelé buňky povrchu jazyka z něj stáhnout. A to proto, aby tam nebyla živná půda pro bakterie nebo pro kvasinky. V tomto prostředí se daří kvasinkám.

Co kvasinky v našich ústech mohou udělat za neplechu?

Bakterie, které jsou na jazyku, nebo kvasinky způsobují spíše slizniční onemocnění. Toho je celá řada, od zánětu dásně přes zánět, který přejde do závěsného aparátu do hlubších struktur, ale třeba i různé slizniční projevy jako jsou afty a podobně.

Když se budeme bavit o typickém čištění zubů – říká se, že tomu stále věnujeme málo času, že si čistíme zuby špatnou technikou, že si nečistíme zuby po jídle. Jsou to ty největší prohřešky?

Největší prohřešky jsou ty, když si vezmeme nějakou věc, která obsahuje vysoké procento cukru nebo nějakých kyselin, nevypláchneme si ústa a jdeme spát. Není to o tom, že tomu musíme věnovat hodně času. Když se to dobře naučíme, tak to nemusí trvat dlouho. Skutečně dvě minuty ráno a večer standardního čistění, a potom když věnujete nějaký čas čistění navíc, mezizubnímu kartáčku atd. Ale není to o tom čistit si zuby třicet minut.

Je pravda, že by se u malých dětí měly čistit zuby po každém jídle?

Po každém jídle, když by to trvalo tu správnou dobu, tak by to mohlo vést třeba ke ztrátě části tvrdé zubní tkáně. Spíš se doporučuje po použití nějaké sladkosti ústa alespoň vypláchnout čistou vodou. Ale nemusí se čistit kartáčkem, to by to dítě mohlo začít nenávidět a spolupráce by tam už nebyla.

Je lepší klasický kartáček? Nebo ten elektrický? Můžu si elektrickým kartáčkem i ublížit?

Zubní čištění elektrickými zubními kartáčky může poškodit, ale tvrdou zubní tkáň. Rotační zubní kartáček při příliš vysokém tlaku nebo častém používání může způsobit plošné, kruhovité efekty, které se musí řešit třeba překrytím této chybějící části fazetou. Ale řešila jsem třeba poranění způsobené zubním kartáčkem proražení měkkého patra poté, co dítě běželo se zubním kartáčkem po chodbě, zakoplo a upadlo. Takže čištění zubů u dětí by mělo mít určitý klid. Co se poškození různými technikami týká, tak za šetrnější se považuje sonický zubní kartáček než rotační.

Co se dá dělat se skřípáním zubů? A co máme dělat, když přijdeme do ordinace a zubař nás odmítne ošetřit, protože nejprve musíme projít dentální hygienou? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.