Nemoci nevznikají z vody a bazénu, upozorňuje majitelka Baby Clubu. Kdy začít s otužováním dětí?

16. leden 2022

Podle bývalé závodní plavkyně a průkopnice dětského plavání Štěpánky Štrougalové je otužování dětí pro dětskou imunitu naprosto základní. „Pokud si rodič uvědomí, že má možnost zapracovat na kvalitě imunitního systému u dítěte, tak je to obrovská výhoda,“ říká majitelka Baby Clubu Juklík, která začala s kojeneckým plaváním už v roce 1988. Jak se od té doby změnila metoda dětského plavání? 

Kdy s otužováním miminek začít a jak?

Vlastně hned už v porodnici. Otužování vlastně není něco, co bychom si řekli, že budeme dělat každé pondělí v měsíci, ale je to určitý způsob života, kdy vzorem je rodič. S otužováním můžeme začít opravdu v porodnici nenásilnou formou, když dítě přebalujeme, tak ho necháme chvilku nahaté, minutku dvě, a už jenom tím vzduchem se otužuje.

Nevystavujeme děti při otužování riziku častějších onemocnění? Ta obava je velmi častá.

Čtěte také

Rodič by měl přistoupit k životu s dítětem s tím, že pokud je dítě nemocné, tak by se vlastně měl radovat. Vím, že to zní vtipně, ale je to setkání s nějakým patogenem, kdy dítě bude reagovat a má šanci si vytvořit paměťovou stopu, kterou použije i v budoucím životě. V každém případě je alarmující, pokud by dítě bylo do roka nemocné více jak osmkrát a ještě ten průběh nemoci by byl dlouhodobý, třeba s trváním sedmi až deseti dnů. To už je alarmující a mělo by se to konzultovat s pediatrem, případně se domluvit i na preventivní imunologické prohlídce. Jinak nemoci nikdy nevznikají z vody a bazénu. Nachlazení může nastat, ale vždy je to jenom nedokonalou aklimatizační dobou, kdy rodiče spěchají, dítě vezmou do mrazu bez čepice, s propoceným trikem, mokrými ponožkami. Je nutné, aby u malých bazénů aklimatizační prostor byl, což spousta bazénu pro starší děti nenabízí.

Jak je důležité při cíleném otužování pravidelnost?

Pravidelnost je nutná. Je zapotřebí, aby rodiče byli vzorem a vkládali prevenci do běžného denního života u dětí. Ale formou hry, u malých dětí si mohou zvolit rituály, třeba před večerním koupáním se svléknou do spodního prádla a budou málo oděné poklízet hračky. Už tohle je forma otužování. Postačí, když rodiče doprovází děti do školy, na kroužky, a pokud jezdí automobilem, tak zastaví třeba o pár ulici dřív a dojdou pěšky. Nemusí se v tom hledat nic složitého, ale takový běžný, denní rytmus, do kterého se jednotlivé prvky otužování mohou vložit.

Někdy nejde v pravém smyslu o otužování, možná stačí vytápět místnosti na přiměřenou teplotu?

Co se týče teploty a vlhkosti vzduchu, tak rodiče mohou udělat obrovskou práci. Doporučuje se v průběhu dne 20 stupňů vzduchu v místnosti, na noc bych doporučovala kolem 18 stupňů. Ale je rozdíl, jestli máte podlahové vytápění, tam vám postačí 19 stupňů, nebo jste na chalupě, kde u krbu je vedro, vedle je zima, zároveň profukují dveře, které nedoléhají. Jsem zastáncem toho, aby si rodiče koupili teploměr, protože někdy posuzujete podle sebe, jak by mělo být vašemu dítěti. Ale teploměr ukazuje něco jiného, jenom na vašich pocitech se objeví stresy v práci, spokojenost v manželství, spokojenost ze schůzky s kamarádkou. Je dobré mít doma teploměr i vlhkoměr.  

Nevěnujete se jenom kojeneckému plavání, ale i plaváním pro těhotné. V čem je to prospěšné?

Je to pohyb pro těhotné, který je přirozený. S každým těhotenstvím jsou kila navíc, největší základ je, že jste vodou nadnášení a cvičí se vám hezky. Může se stát, že v době těhotenství se necítíte ve svém těle komfortně, A ta voda vás schová.

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související