Zapomeňte na pravidlo „tří minut”. Stomatolog radí, jak správně čistit zuby

9. květen 2017

Bolí vás zub? Je to pro vaše vlastní dobro. I to v rozhovoru s Janem Pokorným s úsměvem říká Radek Mounajjed. Ten byl mimo jiné prvním českým stomatologem, který přednášel na Harvardu.

Také vám rodiče říkávali, že čistý zub se nezkazí? Měli pravdu. „Kaz způsobují bakterie. Pokud je odstraníte, zub se nebude kazit. Pěkným příkladem je osmička. Ta se nikdy nezkazí, pokud vám nevyrostla a zůstala ukrytá v kosti. Nepřišla totiž do styku s bakteriemi,” popisuje stomatolog.

S čištěním zubů se to podle něj má jako s jakýmkoliv jiným úklidem. Kdo je zručný, zvládne to rychle, kdo ne, bude potřebovat trochu víc času. „Po vyčištění zubů jazykem přes zuby přejeďte. Pokud jsou hladké, máte zuby vyčištěné správně,” radí Radek Mounajjed.

Správná zubní hygiena podle něj byla, je a bude tím nejdůležitějším, co pro zdraví svých zubů můžete udělat. „Budete-li zuby skvěle čistit a nebudete-li mít žádný úraz, je pravděpodobné, že budete potřebovat úplně minimální zubní péči. Výjimku představují genetické vady, ale ty se objevují v mizivém procentu případů.”

Skryté kazy odhalí jen rentgen

Mnoho lidí se rádo chlubí, že už dlouhé roky nenavštívili zubního lékaře, a přesto se zuby nemají žádné problémy. Buď patří ke skupině opravdu šťastných lidí - nebo o svých problémech zkrátka jen nevědí.


Pokud o kazu nevíte, neznamená to, že ho nemáte. Ukrytý kaz odhalí jen rentgen na preventivní prohlídce.RADEK MOUNAJJED

„Pokud o kazech nevíte, neznamená to, že je nemáte,” upozorňuje stomatolog. „Očima vidíme až velký problém. Skryté kazy odhalí jen rentgen.”

Pokud jste právě zbělali při představě, že se budete muset vydat k zubaři, má pro vás Radek Mounajjed dobrou zprávu.

„Bolest už nepatří do zubní ordinace. Při zákroku se oblast lokálně umrtvuje, a pokud to přesto bolí, přidá se anestezie víc. Zákrok dnes vůbec bolet nemusí,” shrnuje.

autor: als
Spustit audio