Cestujete do Chorvatska? Vyhněte se koloně na dálnici a navštivte vodopády Rastoke

Bez vod chorvatské řeky Korany by nebyla Plitvická jezera. A kdyby se neklikatila dál na sever, přišlo by Chorvatsko o další přírodní div. Vodopády Rastoke na říčce Slunjčici leží na soutoku s Koranou. Reportéra Pavla Nováka neuchvátily jen tamní bílé vodopády, ale i mlýny na nich. Můžete se u nich zastavit třeba cestou k Jadranu. Dá se tamtudy vyhnout tunelu Mala Kapela na dálnici k moři, před kterým se občas tvoří kolony aut.

Ještě než k vodopádům Rastoke začaly jezdit davy turistů, viděly je tisíce lidí ve filmu. Právě tady u bílých vodopádů vznikla indiánská vesnice, která se potom objevila v první z filmových mayovek Poklad na Stříbrném jezeře.

Čtěte také

Hrvoje, Víliny vlasy, Peřej a Koňský ocas – tak se v překladu jmenují vodopády, které nedaleko města Slunj s rachotem odvádějí vodu řeky Slunjčice do Korany. Průzračná voda je podobná jako na Plitvických jezerech, jen není tak modrozelená. Obtéká ostrůvky s břehy porostlými trávou.

Staletá mlynářská tradice

Řeka je obklopená staveními, z nichž některé pamatují i rozkvět zdejšího využívání vodního živlu v 19. století. Tehdy tu stála celá vesnice mlynářů. První se tu usazovali už od 200 let dřív. Rychlost a spád šestikilometrové řeky Slunjčice byly ideální hnací silou pro mlýnské lopatky.

Dnes jsou v provozu už jen dva mlýny. V jednom z nich hospodaří Klaudio Otočan. Za únosný poplatek v něm provádí i zvědavé turisty. „Tady dole vidíte kolo s 12 lopatkami, jsou bukové. Kolo je spojené tyčí s mlýnskými kameny. Jeden leží a druhý se točí a mele obilí,“ popisuje.

Řeka je obklopená staveními, z nichž některé pamatují i rozkvět zdejšího využívání vodního živlu v 19. století

Výlet do minulosti

Pan Klaudio otevírá stavidlo a voda se začíná hrnout kanálem pod mlýnem dolů na lopatky. Není to klasický kolesový mlýn, jaký známe u nás. Tady otáčí mlýnskými kameny turbínka, jakási vrtule s lopatkami z bukového dřeva, které vypadají jako poloviční naběračky. Celý mechanismus roztáčí mlýnský kámen, který mele pšenici.

Čtěte také

Vyrábíme mouku stejným způsobem, jako se to dělalo před 300 lety. Snažíme se udržovat tradici, a proto se o mlýn staráme. Ještě před 50 lety tady bývalo 30 funkčních mlýnů. Dnes se některé ještě točí, ale už jen jako atrakce pro turisty,“ dodává průvodce.

Impozantní podívaná

Podle místních obyvatel, Rastočanů, je nejlepší navštívit vodopády Rastoke na jaře, kdy v horách taje sníh. To bývají nejmohutnější a nejbouřlivější. Ale i v létě a na podzim je tato cílová nerovinka řeky Slunjčice impozantní.

autoři: Pavel Novák , and
Spustit audio

Související