Poklad na Stříbrném jezeře, to nejsou jen Plitvická jezera

Chorvatsko postupně objevuje Vinnetoua a stále více se chlubí filmovými lokacemi, na kterých se slavné westerny točily. Šlo nejen o Plitvická jezera, ale také o desítky míst ve vnitrozemí. V městečku Slunj tak najdete původní filmový totem z Pokladu na Stříbrném jezeře. Stojí na malebném místě mezi vodopády.

Slunji se říká Malé Plitvice. Místo, na kterém totem stojí, je mezi vodopády na soutoku řek Slunjčica a Korana. Masivní čtyřboký sloup, na hoře do špičky. Ze dvou stran indiánské motivy, z dalších dvou, které kamera neviděla, vyřezané chorvatské obrázky. Ty jsou z pozdější doby.

„Pokud mi je známo, je to totem z vesnice, která ve filmu začne hořet. Je vysoký a tmavý. Během let dostal i neindiánské motivy. Z jedné strany má hlavu typického obyvatele Liky, to je náš kraj, kraj Plitvických jezer,“ říká Sanja Holjevac, současná majitelka totemu.

Poklad na Stříbrném jezeře tu sledují v původním znění

Vysvětluje, že jeho osud nebyl jednoduchý. Od natáčení v roce 1962 až do 1996 roku ležel na Plitvických jezerech. Až pak se ho ve Slunji rozhodli postavit. Slunj je od Plitvic kousek a sám je také filmovou lokací.

„V továrně na televize, v dnešní naší průmyslové zóně, byl kovbojský saloon. Z našeho města a z okolí také ve filmu hraje plno komparsistů. Dnes už z nich žije málokdo, ale já osobně jsem znala šarlatána, medicinmana. Hrál ho Mile Štrk. Ale ani on už není mezi námi,“ říká majitelka totemu.

Národní park Paklenica

Poklad na Stříbrném jezeře prý nedávno viděla znovu. Poznává národní park Paklenica, řeky Zrmanju, Cetinu. Zná film trochu jinak než my. V dnešním Chorvatsku na něj totiž koukají v původním znění s titulky.

„Totem i film jsou stejný ročník jako já. Vypadají dobře, že?“ směje se Sanja Holjevac.

Vinnetou už tu prý není téma

Když se z místa Rastoke od vodopádů vydáte na náměstí městečka Slunj, narazíte na pár obchodů, kaváren a skoro liduprázdné náměstí. O Vinnetouovi ani jeden suvenýr, ani jeden obrázek.

„Vodopády v Rastokách jsou tu atrakcí číslo jedna. Ale Vinnetou tady ve městě není moc téma. My se věnujeme vlastním starostem a o westerny se nezajímáme.“

Zákaznice hned připomíná, že Slunj jako filmová lokace ožil znovu, a hned se snaží vzpomenout si na někoho, kdo byl při loňském natáčení v komparsu. Z těch, kdo hráli v Pokladu na Stříbrném jezeře, však nezná už nikoho. „Pro nás to tu není žádné téma,“ krčí rameny.

To nové natáčení se odehrálo ve vesnicích okolo. Bude o válce.To už bude zcela jiný příběh. A Vinnetoua – toho se německá produkce rozhodla ztvárnit znovu. Ale na stará místa se už zřejmě nepodívá.


Zvětšit mapu: ve Slunji najdete původní totem z filmového Vinnetoua

autor: Martin Ježek
Spustit audio