Chtěli dům s výhledem na vodopád. A vznikl nejslavnější dům století

V polovině 30. let zadala rodina podnikatele Edgara Kaufmanna architektu Franku Lloydu Wrightovi zdánlivě všední úkol – postavit víkendovou vilu s výhledem na vodopád. Wright ale nechal promluvit svou genialitu a postavil dům přímo na něm a z vodopádu udělal součást stavby.

Každý pokoj v domě, kterému se příznačně říká Fallingwater, tedy Padající voda, má vlastní balkón. Dívám se na jednom z nich pod sebe, kde voda z říčky protékající přímo pod domem padá o několik metrů níž. Je to nekonečná podívaná a taky záruka, že jste sice daleko od civilizace, ale naprosté ticho v tomhle domě nikdy nezažijete.

Přírodní klimatizace

Katie tu dělá průvodkyni teprve krátce, a tak z ní nadšení jenom sálá. Vypráví třeba o tom, že stavba podle Wrightova návrhu sestává jen ze čtyř materiálů – z kamene vytěženého přímo tady na místě, betonu, skla a oceli.

Uvnitř dokonce najdeme původní skálu, kterou architekt ponechal jako součást krbu, a z obývacího pokoje se schází dolů přímo do řeky. Funguje to jako estetický prvek, ale teď v létě je to i vítaná klimatizace.

„Záměrem bylo, aby dům byl s říčkou propojený i fyzicky. Zároveň sem díky tomu proudí chladný a vlhký vzduch a do obýváku pronikají zvuky i vůně té vody,“ říká Justin Gunther, který má teď Fallingwater na starosti coby ředitel.

Zároveň je viceprezidentem spolku pro ochranu přírody Západní Pensylvánie (Western Pennsylvania Conservancy), jemuž bezdětný syn původního majitele Edgara Kaufmanna vilu před víc než půl stoletím přenechal.

Zelené obrazy a šumící kulisa

Vila Fallingwater architekta Franka Lloyda Wrighta v Pensylvánii

„Na Fallingwater je skvělé, že vás vždycky znovu nadchne. Pokaždé si všimnete něčeho, co jste minule neviděli. Je pozoruhodné a inspirující, jak dům vede návštěvníky k tomu, aby věnovali pozornost přírodě,“ upozorňuje Justin Gunther.

„Wright například navrhnul nízké stropy, takže když jste uvnitř, neustále vás to nutí vyjít ven. Ačkoli máme na stěnách skvělé původní umění, vlastně ani není potřeba, protože sochy a obrazy u tohoto domu supluje příroda,“ dodává. I proto jsou v pokojích unikátní rohová okna, aby výhled na řeku a okolní zeleň byl pokud možno celistvý a nerušený.

Sestřenice z Brna

Wrightova organická architektura inspiruje i české architekty. Kamil Mrva se sem do Spojených států čas od času vrací, a jeho první cesta kdysi vedla právě po Wrightových stopách a k Fallingwater.

Co skrývá Vila Tugendhat? Pikantní tečkou je trezor na kožichy, říká ředitelka Iveta Černá

Iveta Černá, ředitelka Vily Tugendhat

Ve Vile Tugendhat se psaly dějiny našeho státu – před 25 lety se v ní rozpadlo Československo. Především ale jde o ojedinělé funkcionalistické dílo, které v roce 2012 prošlo rekonstrukcí. A dodnes vila skrývá mnohá tajemství – své o tom ví její ředitelka Iveta Černá.

„Tato vila je společně s vilou Savoy nebo naší brněnskou vilou Tugendhat považována za jednu z nejdůležitějších ikon světové architektury v oblasti bydlení,“ odkazuje český architekt na souvislost s brněnskou modernistickou vilou.

Ostatně lidé pečující o Fallingwater a vilu Tugendhat jsou v kontaktu. Naposledy se setkali letos na jaře při pátém ročníku konference ikonických domů světa.

Dům nad propastí

Péče o ten zdejší je možná nejsložitější ze všech – navrhnout vilu coby součást vodopádu bylo od Wrighta sice geniální, ale zároveň danajské.

Vila Fallingwater architekta Franka Lloyda Wrighta v Pensylvánii

„Pokud vlastníte dům, určitě víte, co obnáší jeho údržba. U vily postavené přímo na vodě si to vynásobte stokrát,“ říká Justin Gunther. „Ale pomalu se blížíme 100. výročí vzniku stavby a jsem přesvědčen, že ještě další stovky let vydrží.“

A pokud budou potřeba další zásadní opravy za miliony dolarů, ředitel Gunther věří, že Fallingwater je natolik významné dílo, že světová veřejnost nenechá jeho správce na holičkách.

Kouzlo momentu

Wright podle legendy svůj projekt načrtnul ve spěchu, když nad prázdným papírem zjistil, že se Edgar Kaufmann vydal do Pittsburghu, aby zkontroloval, jak je architekt s nákresem daleko.

Dnes má stavba, u které architekt v nadšení pro svou myšlenku překročil zadaný rozpočet víc než pětinásobně, těžko vyčíslitelnou hodnotu. Další důkaz pro ty, kdo věří, že nejlíp se pracuje pod tlakem.

autoři: Jan Kaliba , and