Co skrývá Vila Tugendhat? Pikantní tečkou je trezor na kožichy, říká ředitelka Iveta Černá

26. srpen 2017

Ve Vile Tugendhat se psaly dějiny našeho státu – před 25 lety se v ní rozpadlo Československo. Především ale jde o ojedinělé funkcionalistické dílo, které v roce 2012 prošlo rekonstrukcí. A dodnes vila skrývá mnohá tajemství – své o tom ví její ředitelka Iveta Černá.

„Každý dům má svá tajemství, která vydává postupně, stále se dozvídáme novinky, ať už z dalších archivních materiálů či výpovědí tajemníků,“ vysvětluje v rozhovoru se Štěpánem Pokorným.

Velká rekonstrukce vily, která skončila v roce 2012, měla navrátit dům ve stavu, ve kterém byl 1930 až 1938. Tehdy sloužil jako rodinná rezidence rodiny Tugandhatových. „Cílem bylo navrátit dům do třicátých let,“ dodává.

Rodina dům nestavěla pro reprezentaci firem, které vlastnili, ale pro privátní sdílení se všemi členy rodiny. Hlavní obytný prostor dosahuje 223 metrů čtverečních, který je z jižní a východní strany plně prosklený.

„Fenomenální je i část zázemí, velmi populární je technické podlaží, které představujeme v rámci rozšířených prohlídek,“ vyzdvihuje s tím, že pikantní tečkou je trezor na kožichy – antimolová místnost s původními obklady z bílých kachliček.

autoři: špo , prh
Spustit audio