Česko je na prahu epidemie, varuje SZÚ. Za týden se nemocnost zvýšila o 20 %

13. prosinec 2022

Podle údajů Státního zdravotního ústavu se lékaři častěji setkávají s chřipkou, s viry i dalšími akutními infekcemi dýchacích cest. Nemocnost roste ve všech krajích a ve všech věkových skupinách. V jihomoravském, Pardubickém a Karlovarském kraji už počet nemocných překročil 2000 případů na 100 tisíc obyvatel. Skokový nárůst výskytu onemocnění hlásí pediatři. Někteří prý nával v ordinacích nezvládají a musí prodlužovat ordinační hodiny.

„Za poslední dva až tři týdny opravdu výrazně přibylo akutně nemocných dětí. Přicházejí hlavně a s vysokými teplotami a s příznaky respiračního onemocnění,“ potvrzuje předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

Čtěte také

Mezi ty patří kromě teploty zejména malátnost, únava, kašel a ucpaný nos. Malé děti bývají často plačtivé a mrzuté. Pokud příznaky neustupují nebo dojde k jejich zhoršení, měli byste vyhledat lékaře.

Chřipky až do Vánoc

Pediatrička ovšem zároveň uklidňuje, že v tomto období nejde o neobvyklý jev a s vyšším počtem nemocných dětí je potřeba počítat až do vánočních svátků.

Děti jsou teď hodně v kolektivech, což napomáhá šíření infekce, a to zejména u menších dětí, vysvětluje lékařka. S tím, jak v období svátků a prázdnin zůstávají doma, se podle ní počet nemocných opět sníží.

Jak se bránit?

Předcházet onemocnění by děti i dospělí měli především dodržováním zdravého životního rytmu, dostatkem spánku, vitamínů i tekutin. Pomáhá také efektivní větrání místností a procházky na čerstvém vzduchu.

Chybu neuděláte ani při dodržování protiepidemických opatření, na která jsme si zvykli během pandemie covidu-19. Chronicky nemocným nebo lidem s oslabenou imunitou doporučuje Ilona Hülleová nechat se očkovat, a to jak proti chřipce, tak proti covidu.

autoři: Vladimír Kroc , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související