„Celý film natočený na mobil.“ Adam Mišík hraje ve snímku o pražském nočním životě

5. červenec 2022

Když se udělá hit, tak se mezi mládeží říká, že to je Banger. A tak se také jmenuje nový film, ve kterém hraje hlavní roli zpěvák a herec Adam Mišík. „Jsou tam i explicitnější části nočního pražského života, ale je to dost pravdivě vystihnutý,“ říká o filmu Banger, ke kterému složil i finální písničku. Hraje se jinak pro objektiv mobilu než pro kameru?

Co to je vlastně Banger?

Když se udělá hit, písnička, tak se mezi dnešní mládeží říká, že to je Banger. Je to také název našeho nového filmu, je to takový dvojsmysl.

Jak jste se k tomu filmu dostal?

Čtěte také

Dělal se casting na tenhle film, původně jsem šel na roli jinou, ne na tu, kterou hraju. Ale když jsem si pročítal scénář, tak jsem si uvědomil, že to není role, kterou bych chtěl hrát, že bych chtěl hlavní roli. Cítil jsem, že tam jsou věci, které mi byly blízký, cítil jsem, že bych to dokázal zahrát. Tak po prvním castingu jsme se s režisérem Adamem Sedlákem spojili, pozval jsem ho do studia, kde jsem mu pustil nové věci, na kterých jsem dělal. A vzhledem k tomu, že film je dost o hudbě, tak jsem mu říkal, že by bylo fajn, kdybych se pokusil napsat finální písničku, že to tím získá autenticitu. A ten nápad se Adamovi líbil a myslím, že i lidsky jsme si sedli. A dal mi šanci zahrát tuhle roli. Myslím, že málokdo by ji ode mě čekal.

Bylo těžké se ve filmu stylizovat do mládence, který prožívá bujarou páteční noc?

Ani ne. Myslím, že jako mladej člověk, který vyrostl v Praze, tak věci se nějak okolo dějou a člověk se k tomu přichomýtne. I ten Alex, role, kterou hraju, vyobrazuje spoustu mých kamarádů a lidí, které jsem za ta léta poznal a kteří si vybrali trošku jinou cestu, která je zavedla do nějakých temnějších míst. Je tam hodně inspirací, hodně lidí, kteří dneska už ani nejsou na svobodě a já je znal. Tak jsem to dal v té svojí paličce nějak dohromady a zkusil jsem udělat něco, co bude vypadat uvěřitelně. Myslím, že se to povedlo.

Je to film pro mladé?

Je to film pro všechny. Je tam hodně kulturních referencí, které se vážou k naší generaci. Jsou tam i explicitnější části nočního pražského života, ale je to dost pravdivě vystihnutý. A myslím si, že to je důležité vidět jak pro mladé lidi, tak pro rodiče, protože to nemaže, jak se říká, med kolem úst.

Celý film je natočený na mobil?

Ano. Úplně celý je to natočený na jablíčkovou značku telefonu. Měli jsme do toho přidělaný rigy, který na sobě měly filmový skla. Telefony mají dneska možnost točit v takový kvalitě, že to bylo možný. Byl to záměr Adama, režiséra. Dává to tomu filmu zajímavý pocit toho, že s těma klukama v autě sedíte, že jste ve filmu, vtáhne vás to.

autoři: Jan Pokorný , prh
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.