Britové si připomínají operaci Anthropoid. Na místě, kde parašutisté cvičili, vznikla informační tabule

Operaci Anthropoid, tedy atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, naplánovala exilová československá vláda ve Velké Británii. Samotnou akci potom provedli českoslovenští vojáci vysazení z Anglie do protektorátu. Jedním z míst, kde se parašutisté na misi připravovali, je zámeček Bellasis House nedaleko anglického Dorkingu. Československé výsadkáře tam teď po 79 letech nově připomíná informační tabule.

Nová informační cedule stojí na dohled od sídla Bellasis House, což je usedlost poblíž vřesoviště Hedley Heath. Právě tady se českoslovenští výsadkáři připravovali na své mise.

Toto je místo, kde mnozí z nich absolvovali úvodní cvičení a poté, co absolvovali kompletní výcvik ve Skotsku, se vraceli sem. Tak to bylo i v případě chlapců nasazených v operaci Antropoid. Před tím, než byli vysláni do protektorátu, čekali tady a připravovali se šest týdnů na svoji misi,“ vysvětluje historik Paul McCue.

Historik Paul McCue.

Důkladný výcvik

Právě o hrdinství Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka se teď mohou výletníci dozvědět z informačního panelu. Jeho odhalení se zúčastnila i dcera Ernesta van Maurika, muže, který během války výcvik československých výsadkářů vedl.

Čtěte také

O tom, co dělal za války, otec příliš nemluvil. Až když jsem byla dospělá, vzal mě do Skotska a začal mi vyprávět o tom, jak vedl výcvik agentů Oddělení pro zvláštní operace a také Čechů. Velmi obdivoval jejich odhodlání obětovat vlastní životy za svobodu své země,“ popisuje Gillian Halcrowová, rozená van Mauriková.

Její otec cvičil Čechy a Slováky ve skotském Arisaig, tady v anglickém Bellasis jejich výcvik obvykle začínal a končil. „Bellasis House měl označení STS II, šlo o zařízení určené československým vojákům. Přijížděli sem, aby si v praxi vyzkoušeli dovednosti a znalosti, které se naučili v dosavadním tréninku. Byl to takový českoslovsnská ostrůvek. Tady prožili poslední týdny života na svobodě a v bezpečí, před tím, než byli vysazeni ve své vlasti,“ říká Jonathan Saunders.

„Moje espézetka je KUBIS,“ ukazuje Jonathan Saunders

Mobilní „památník“

On sám je prý historií československého protinacistického odboje doslova posedlý. A zřejmé je to i z pohledu na jeho automobil. „Moje espézetka je KUBIS,“ ukazuje. „Když řídím auto, je to takový mobilní památník operaci Antropoid. A díky stejnojmennému filmu z roku 2018 mě oslovuje i dost Britů, když jméno poznají. Češi si zase myslí, že mám české předky, ale to bohužel nemám.“

autoři: Jaromír Marek , als
Spustit audio

Související