Boj s duchy nejde vyhrát, vědí Thajci. Chodí si je proto naklonit na nejstrašidelnější místo v Bangkoku

Přímo v centru thajské metropole stojí už třicet let dům, který měl být jednou z nejprestižnějších adres ve městě. Jenže přišla ekonomická krize a všechno je jinak. Domem se dnes prohání horký thajský vítr a duchové. Majitele tahle nálepka trápí a pořád doufá, že nakonec se mu svým způsobem prokletou stavbu podaří dostavět a byty v ní prodat. Na duchařskou výpravu se vydal asijský zpravodaj David Jakš.

Vždyť to vždycky všude mají na každým kroku, a když to člověk potřebuje, tak to nikde nemají,“ rozčiluje se slečna Veronika v centru patnáctimilionového Bangkoku. Podle Thajců je tohle město rejdištěm PHI neboli hladových duchů. Kdo je chce potkat, musí se chránit.

Prokleté místo dává naději tisícům prosebníků. Ve svatyni Erawan v Bangkoku se prý plní přání

Hinduistická svatyně Erawan je cílem poutníků různých náboženství

V srdci patnáctimilionového Bangkoku leží místo zvané Erawan. V srpnu 2015 tam udeřili teroristé. Bomba nastražená v opuštěném batohu tehdy zabila 20 lidí a desítky dalších zranila. Thajská policie sice zatkla dva muže, ale nad tím, zda jsou to skuteční viníci, se dodnes vznáší řada otazníků. Stejně jako nad místem samotným.

My je potkat chceme, takže sháníme obětiny – čerstvou květinu, ovoce a červenou limonádu. Nejlépe s brčkem, aby to duchové měli pohodlnější. A červená proto, že ve středověku se dávala opravdová krev, doplňuje Veronika.

Mrakodrap duchů

Na břehu řeky stojí padesátipodlažní markodrap Sathorn Unique Tower. Ekonomická krize na začátku 90.let zasáhla jeho stavitele tak silně, že jim došly peníze a nikdy ho nedostavěli. Teď přitahuje lovce duchů, sprejery a podivné existence. Pro většinu Thajců je to suverénně nejstrašidelnější místo v celém království.

Já nevím, co sem ty lidí láká. Před lety se ve 43. patře oběsil nějaký švédský turista. Jeho tělo prý objevil mladý Thajec, za kterým přišel duch toho Švéda a nabádal ho, ať tělo najde a odnese pryč,“vypráví mi pan Pansit Torsuwan,majitel mrakodrapu a podnikatel s realitami.

Když duch, tak raději ženský

Sathorn Unique Tower - nejduchařštější  stavba v Thajsku

Podle něj v tom byly spíš drogy nebo alkohol. Myslí si to i přesto, že sám v duchy věří. Má s nimi prý osobní zkušenost, ale že by se proháněli po dlouhých chodbách a kuli pikle právě tady, tomu se mu věřit nechce.

Ale duch za mnou jednou přišel. Nad ránem mě v posteli cosi začalo hladit ve vlasech, bylo to v podstatě příjemné. Potom jsem spatřil takovou neurčitou postavu, měla ženskou tvář, kterou jsem nikdy předtím neviděl. Ženský duch tohle prý dělá rád…“

Nenaštvi svého „bráchu“

To, že duchové sdílejí s lidmi jejich domy, auta i postele, berou Thajci, ale třeba i Laosané jako hotovou věc. Nelze se jich prý zbavit, ale dá se s nimi většinou domluvit.

V Kambodži o existenci duchů nepochybují. Staví jim příbytky a nosí jídlo

Domeček na jedné noze stojí v Kambodži na každém rohu

Když v dnes už legendárním filmu Krotitelé duchů, začnou tři nezaměstnaní parapsychologové duchy lovit, záhy zjišťují, jak moc jich kolem nás žije a většina, alespoň těch filmových, lidem škodí. Ve skutečnosti jsou duchové hodní a užiteční a je jich tolik, že pochytat je, je zcela nemožné. Alespoň si to myslí lidé v Jihovýchodní Asii. Třeba v Thajsku, Kambodži nebo Barmě. Svým duchům tam lidé staví příbytky a pravidelně jim přinášejí obětiny.

Jsou jako takový silnější, starší brácha. Platíte mu vlastně výpalné v podobě obětin – květiny, limonády, někdy nějaký ten alkohol, ten mají také rádi. A on vás za to potom neobtěžuje. Ale běda, když na toho staršího bráchu zapomenete,“ vysvětluje mi mladík jménem Chan chai.

Pro výhru do 43. patra

Schody nemají zábradlí, balkony nemají ochozy a šachty hluboké desítky metrů nemají žádné mříže. Jít sem za tmy je sebevražda. Jenže výhled na Město andělů, jak sami Thajci nazývají Bangkok, je z každého patra úchvatný.

Během mé návštěvy se duchové neukázali. Zato najednou kde se vzal, tu se vzal, dupe do schodů v opačném směru než my starší pán. Na otázku, kam má namířeno, odpovídá, že se jde zeptat duchů do 43. patra na to, která čísla vyhrají příští týden v celostátní loterii.

Vítejte v království PHÍ. Co tu zažijete, nemusí být z tohoto světa
autoři: David Jakš , and
Spustit audio

Související