Bílé Vánoce? U nás ideál Josefa Lady, v Británii tradice z pera Charlese Dickense

Možná máte zimu a vánoční čas také spojenou s obrázky a ilustracemi Josefa Lady. Jeho ponocný v Hrusicích nebo děti sáňkující na kopci pod kostelem představují jakousi zidealizovanou podobu Vánoc. Co je pro Čechy malíř Josef Lada, to je pro Brity spisovatel Charles Dickens. S trochou nadsázky je možné říci, že to byl právě on, kdo pro Anglii objevil Vánoce. Zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Marek se vydal po Dickensových stopách.

Vezměme si Kroniku Pickwickova klubu. Jeho členové se tam zúčastňují vánoční oslavy na farmě v Dingley Dell. To je poprvé, co Dickens popisuje velkou rodinnou oslavu Vánoc. Venku sněží a lidé jdou bruslit na rybník. Jestli si byl Dickens vědom toho, že zavádí novou tradici, to si netroufám říci. Ale rozhodně tak jako hrdinové jeho knížky chceme dnes slavit Vánoce i my,“ říká profesor dějin literatury na Londýnské univerzitě Simon Eliot.

Čtěte také

Byla to právě Dickensova kniha Kronika Pickwickova klubu a její popis vánoční oslavy, co pro většinu Britů představuje ideál Vánoc. Nedá se tvrdit, že bez Dickense by Vánoce v Anglii nebyly, ale byl to Dickens, kdo je přiblížil lidem a kdo je naučil Vánoce slavit.

Vánoce podle Dickense

Vánoční čas jako doba veselí a dobrých skutků je další motiv, za který vděčíme Dickensovi. Především jeho povídce Vánoční koleda,“ vysvětluje Louisa Priceová, kurátorka Dickensova Muzea v Londýně. Není to ovšem nadsazené?

Faktem je, že před začátkem viktoriánské éry se Vánoce v Británii neslavily. Vše začalo s nástupem královny Viktorie a jejího manžela Alberta, který pocházel z Německa. V roce 1848 přinesl časopis Illustrated London News obrázek královské rodiny slavící Vánoce u ozdobeného stromečku. Jenže Dickensova Vánoční koleda vyšla o pět let dříve a Kronika Pickwickova klubu ještě pár let před ní.

Doba ledová je doba ledová

Charles Dickens přinesl, alespoň pro Brity, jedno další spojení: Vánoce a sníh. I když bílé Vánoce jsou v Anglii ještě mnohem větší vzácností než u nás. „V době, kdy Dickens žil, bylo běžné, že na Vánoce byl sníh. A Dickens o tom psal a nám všem se to nějak vtisklo do mysli, že sníme o bílých Vánocích. I když je nikdo z nás v Anglii asi nezažil,“ říká kurátorka Louisa Priceová.

Úplně první vánoční pohlednice se neujala. Tradice posílání pohledů nastoupila až později

Profesor Simon Eliot vysvětluje, proč tomu tak je: „Dickens žil v první polovině devatenáctého století, kdy panovala takzvaná malá doba ledová. Bylo mnohem více chladno než dnes a i v Anglii běžně sněžilo. I na Vánoce. To dnes už není pravda, ale ten motiv zasněžených Vánoc zůstal.“ A připomíná ještě jeden vánoční motiv, za který vděčí Angličané Dickinsovi a který se objevuje na mnoha vánočních pohlednicích: poštovní vůz tažený koňmi.

autoři: Jaromír Marek ,
Spustit audio

Související