Biatlonisty v Novém Městě na Moravě trápí kromě absence diváků i vysoké teploty a kvalita sněhu

Štafetami žen začal ve čtvrtek odpoledne v Novém Městě na Moravě Světový pohár v biatlonu. Bez účasti diváků se konal už loni a letos tomu není jinak. Nejenže opět bude chybět atmosféra s chorály a popěvky v cizích jazycích, ale smutní jsou také hoteliéři, majitelé penzionů a obchodníci.

„Když přijedou fanoušci z Ruska, tak chtějí krtečka na lyžích. Nejvíc se ale těšíme na fanoušky z Norska, protože ti, když vešli do obchodu, tak měli vikinské rohy a byl to hukot, že jsme neslyšeli vlastního slova,” říká Petr Dostál ve svém uzavřeném biatlonovém fanshopu.

Český biatlonový tým v popředí s novopečenou mistryní světa Markétou Davidovou

Nostalgicky vzpomíná na minulé ročníky světového poháru, kdy se do Nového Města na Moravě sjížděli fanoušci z celého světa. Letošní ročník ale bude stejně jako ten minulý bez jejich přítomnosti. Už jsme se s tím trošku vyrovnali. Letos jsme doufali, že to bude a udáme to zboží, co jsme měli připravené už na minulý rok.“

Prázdné ulice i náměstí

Zahraniční turisté, kteří nám pomáhali procvičit angličtinu, tak ti nám trochu chybí, stýská si pracovník informačního centra Matěj Petr. Město podle něj fanoušky dříve doslova překypovalo a sehnat volné místo v pensionu či hotelu bylo prakticky nemožné. Opravdu to Nové Město i samotné okolí bývá obsazeno několik měsíců před biatlonem.

Program Světového poháru v biatlonu:

  • 4. 3. 16:05 – štafeta žen
  • 5. 3. 15:20 – štafeta mužů
  • 6. 3. 11:00 a 15:40 – strint žen a mužů
  • 7. 3. 12:00 a 16:00 – stíhací závod žen a mužů
  • 11. 3. 17:30 – sprint muži 
  • 12. 3. 17:30 – sprint ženy
  • 13. 3. 14:45 a 17:30 – stíhací závod muži a žena
  • 14. 3. 10:25 a 13:45 – smíšené štafety a stafety dvojic

Na to, aby byl letošní ročník opravdu bez diváků a byla tak dodržena všechna nutná bezpečnostní opatření bude dohlížet také policie. Ta už uzavřela příjezdovou cestu k Vysočina aréně od Nového Města. Na místě prý plánuje nasadit také kynology se psy.

Světový pohár trápí teploty i sníh

Letošní ročník Světového poháru v biatlonu ale nertápí jen absence diváků. Rozbředlý sníh a vysoké teploty jsou možná ještě větším problémem. „Tyhle teploty jsou abnormálně vysoké na to, že děláme zimní sport. Trať je rozšlapaná, rozbředlá, v botách mám kaluže,“ komentovala podmínky česká reprezentantka Lucie Charvátová.

„Mám v botách akvárko po deseti minutách jízdy. A ani lehání na mokrou podložku není úplně ideální, takže mám vlastně akvárko úplně všude,“ podotkla druhá naše reprezentantka Eva Puskarčíková.

S podložkami sice organizátoři nic nesvedou, ale se sněhem na trati to ještě zkouší. „Klasicky se večer rolbuje a potom se na tom dělá zase od rána, takže vlastně celý den. Trať připravíme, aby byla kvalitní, jak to jen půjde,“ řekl šéf tratí Martin Holec.

České biatlonistky propadly

Hned v prvním závodě české biatlonistky Jessica Jislová, Eva Puskarčíková, Markéta Davidová a Lucie Charvátová propadly. Ve štafetě, která zahájila Světový pohár v Novém Městě na Moravě, po pěti trestných kolech a šestnácti dobíjeních skončily osmnácté.

Čtěte také

„Celý to bylo prostě špatně. Nejradši bych si stoupla na start a jela to celý znovu, protože tohle bylo fakt ostudný,“ řekla k nevydařenému závodu Jislová. První skončily Švédky s časem 1:03:26,6 hod. Na druhé pozici se umístily Bělorusky a Francouzsky se ztrátou skoro půlminuty skončily třetí.

Program Světového poháru bude pokračovat v pátek štafetou mužů. Ta česká nastoupí ve složení Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Milan Žemlička a Adam Václavík. V sobotu a v neděli budou následovat sprinty a stíhací závody mužů a žen.

Český rozhlas pro fanoušky sportu letos připravuje spuštění nové digitální stanice Radiožurnál Sport. Těšit se můžete na živé vstupy, přímé přenosy, zajímavé rozhovory nebo magazíny o profesionálním i amatérském sportu. Sledujte nás a poslouchejte sport na Radiožurnálu!

autoři: Patrik Salát , vla
Spustit audio