Antivirus: Nevěřte slepě telefonátům, ani těm z rodiny. Zločinci mají nástroje, jak napodobit něčí hlas

8. leden 2024

Umělá inteligence, která za kyberšmejdy volá obětem nebo na míru psané podvodné emaily. Jaké hrozby na náš budou v letošním roce číhat na internetu? To se pokusili předpovědět redaktoři Jana Magdoňová a Jan Cibulka v prvním letošním Antiviru.

Letos bychom si měli dát pozor třeba na náš mobil, a to nejenom kvůli případné krádeži. „Celý loňský rok jsme tu řešili podvodné telefonáty a s těmi to bude jenom horší. Nejen že je snadné podvrhnout telefonní číslo, ale zločincům jsou čím dál tím dostupnější nástroje, kterými mohou napodobit i něčí hlas,“ varuje Jan Cibulka.

Čtěte také

Na displeji telefonu se třeba objeví, že volá někdo z rodiny, a když telefon zvedneme, opravdu se ozve hlas třeba rodičů nebo dětí a budou potřebovat nutně poslat peníze.

„Tohle se dělo už v minulosti. Falešné vnučky a vnuci takhle okrádali seniory o peníze. Ale zkušenosti ze zahraničí ukazují, že tento způsob podvodů bude uvěřitelnější, velmi těžko odhalitelný a navíc to budou pachatelé schopni celé automatizovat. Budou to provádět robotem a zvládnou podvést daleko víc lidí,“ dodává Jana Magdoňová.

Důležité je nevěřit slepě telefonátům, a když máme i malé podezření, tak telefonát ukončit a zavolat dotyčnému znovu. „Ne přes historii volání, ale rovnou z telefonního seznamu nebo přes aplikaci typu WhatsApp nebo Signal,“ doporučuje Cibulka.

Podvodné emaily

Hrozby číhají nejen na mobilu, ale hlavně v e-mailové schránce. „Letos tipujeme, že se ještě víc rozšíří podvodné e-maily psané na míru,“ říká Magdoňová, podle které to už nebudou zprávy od katarských princů, kteří slibují pohádkové dědictví, ale uvěřitelnější příběhy poskládané z toho, co jsme napsali na Facebook nebo na Instagram.

Čtěte také

Když třeba na sociálních sítích sledujeme skupiny o cvičení, tak budou chodit důvěryhodné nabídky na výhodné členství do fitcentra nebo na doplňky stravy. Ale podvodníci můžou využívat i třeba místo bydliště. „A nemusí to dělat ručně, všechno se dá zautomatizovat a kriminálník to jen naprogramuje,“ popisuje Cibulka. 

Po Vánocích bychom si také měli dát pozor na podezřelé výhodné výprodeje. V tuto dobu se vždy vyrojí spousta falešných e-shopů, které nabízejí zvýhodněné známé značky zboží. „Pokud nakupujete přes e-shop, který neznáte, opravdu je dobré používat jednorázovou platební kartu, kde je pouze částka na ten daný nákup,“ zdůrazňuje Magdoňová.

Velký bratr v ulicích

Kromě umělé inteligence nás letos čeká debata o automatickém rozpoznávání obličejů. „Dnes už na to technologii máme, ale zatím si ji netroufáme ve velkém nasadit. Funguje na letištích, v zahraničí i v některých městech, třeba v Londýně. A v Paříži teď na ni hodně sází v souvislosti s letní olympiádou,“ říká Cibulka.

Bezpečnostní složky argumentují, že je to extrémně užitečný nástroj, který rychle najde hledanou osobu. Ale tento systém je stále hodně chybový a hlavně přicházíme o velkou část svého soukromí.

Čtěte také

„Koneckonců i česká policie takový nástroj na rozpoznávání obličejů nyní testuje. Mají ji zatím k dispozici kriminalisté, kteří můžou automaticky porovnávat fotografie ze všech osobních dokladů vydaných českými úřady,“ doplňuje Magdoňová.

Firmy se brání

Naopak pozitivní je, že všechny tyto hrozby si začínají uvědomovat nejen lidé, ale i velké technologické firmy, které hledají cesty, jak tomu předcházet a bránit se.

Třeba telefonní operátoři začínají blokovat podvržené telefonní hovory, výrobci mobilních telefonů do nich přidávají nástroje, které pomáhají chránit uživatele. A Evropská unie chystá i zákony, které by tyto technologické problémy měly pomoci řešit.

Spustit audio

Související