Ztraceni v Česku. Dokumentaristka Šárka Maixnerová mapuje životy lidí, kteří se snaží odrazit ode dna

14. leden 2017

Alkoholička starající se o svá vnoučka, kurdský uprchlík nebo vzdělaná matka devítiletého syna, která je za dluhy ve vězení. To jsou témata, která zpracoval dokumentární cyklus Ztraceni v Česku – snaží se mapovat životy lidí, kteří se dostali na pověstné dno. Co je to vlastně ale dno? Jak se od něj odrazit? Právě takové otázky si při práci na projektu kladla dramaturgyně a scenáristka Šárka Maixnerová.

„Na začátku jsme spolupracovali s vládními i nevládními organizacemi a tipovali lidi, kteří by pro tento typ natáčení byli vhodní,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Na každou část natáčení měli vytipované 2 až 3 respondenty, ze kterých si vybrali jednoho konkrétního člověka. Nakonec tedy natáčeli s bezdomovkyní Míšou, která byla 6 let na ulici, panem Jiřím, kterému zbyly na krku dvě děti nebo s uprchlickou rodinou Kurdů, kde mapovali, jak se dá získat azyl v Česku.

Čtěte také

Jde o lidi, kteří ztratili řízením osudu nebo vlastní či cizí vinou sociální návyky, vůli k životu, chuť cokoliv respektovat a dělat – nemají pevnou půdu pod nohama. „Každý den to chtělo velkou odvahu,“ přibližuje natáčení dokumentů.

Do podobné situace se ale může dostat každý z nás, a právě dokument se snaží nastínit, co je důležité na cestě k řešení. „Pokud člověk nemá okolí, přátele a lidi, které to zajímá, tak cesta nahoru je téměř nemožná,“ upozorňuje s tím, že většina příběhů, které natáčela, končí dobře.

Dokument o Josefu Kouteckém

Kromě dokumentárního cyklu Ztraceni v Česku pracuje i na životním dokumentu o českém lékaři a zakladateli české dětské onkologie Josefu Kouteckém. Legendu české medicíny charakterizuje jako člověka s vysokou mravní integritou a pevnými názory.

„Trochu jsme pracovali na polidštění pana profesora Kouteckého z génia na normálního člověka,“ říká s úsměvem. Přiznává také, že celý štáb, který na dokumentu pracuje, si tohoto renesančního a charismatického člověka velmi oblíbil.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , prh
Spustit audio