Ženevský summit položil základ pro další jednání, mezi Ruskem a USA však stále panuje nedůvěra

Ve vzájemné komplimenty vyústilo čtyřhodinové jednání lídrů Ruska a Spojených států v Ženevě. Obě strany také deklarovaly zájem na omezování jaderného zbrojení, o kterém mají podle Moskvy vlády obou zemí jednat v příštích týdnech. Vladimir Putin ovšem zároveň mírnil očekávání ohledně oteplení vztahů. „Bráníme zájmy našich zemí, našich národů. Ty vztahy jsou vždy především pragmatické povahy,“ uvedl ruský prezident po summitu.

Čtěte také

Spojené státy a Rusko po včerejším jednání v Ženevě obnoví diplomatické vazby, do obou zemí se vrátí velvyslanci druhé strany. Konkrétních úspěchů ovšem podle zahraničního reportéra Ondřeje Himmera není mnoho. „Hlavní úspěch asi spočívá v tom, že se ta jednání vůbec uskutečnila a dala základ pro budoucí rozhovory. Alespoň tak to vyplývá z vyjádření ze slov amerického prezidenta Joea Bidena, kterému se prý podařilo stanovit ‚základní pravidla cesty‘, vytyčit mantinely,“ popisuje.

Mezi tyto mantinely důležité pro americkou stranu patří oblast kybernetické bezpečnosti. „Zde Biden předal Putinovi seznam 16 entit, které považuje za nepřípustné cíle pro hackerské útoky, ze kterých Amerika často obviňuje Rusko nebo zločince, kteří z Ruska působí,“ dodává Himmer.

Také Joe Biden po summitu potvrdil přetrvávající nedůvěru mezi oběma zeměmi. Zároveň Rusko prozatím nevyškrtne Spojené státy ze seznamu nepřátelských zemí, na kterém jsou od minulého měsíce, Spojené státy zase prozatím neruší dříve uvalené sankce.

„Na druhou stranu už v květnu ve snaze nestupňovat napětí s Německem jako důležitým spojencem Spojené státy oznámily, že neuvalí nové sankce přímo na firmu, která stojí za chystaným rusko-německým plynovodem Nordstream 2, ani na jejího ředitele. Právě to teď v souvislosti se summitem v Ženevě kritizoval třeba bývalý americký prezident Donald Trump. Ten namítal, že z toho setkání získalo jen Rusko,“ říká zpravodajka Ivana Milenkovičová.

autoři: Jakub Lucký , Ivana Milenkovičová , als
Spustit audio

Související