Zdanění církevních náhrad je protiústavní, říká senátor zvolený za ČSSD

Přestože vláda s účastí ČSSD prosazuje dodatečné zdanění církevních náhrad, tři senátoři za tuto stranu s dodatečným zdaněním nesouhlasí. Jedním z nich je například Pavel Štohl. Ten v rozhovoru s Marií Bastlovou říká: „Zdanění církevních náhrad je protiústavní a v rozporu s právními předpisy České republiky.“

„Myslím si, že je to politická věc. Aby komunisté podpořili vládu, dostali slíbeno, že vláda Andreje Babiše bude podporovat zdanění církevních náhrad,“ soudí Pavel Štohl o návrhu na zdanění církevních restitucí. 

Takže zatímco sociálnědemokratičtí poslanci návrh podpořili, senátoři, jako je například právě Pavel Štohl, hlasují proti. „Jaký je hlavní smysl Senátu? Aby kontroloval, zda je vše legislativně v pořádku. A to tady stoprocentně není! I když jsme zvoleni na kandidátce sociální demokracie, nemůžeme automaticky hlasovat stejně, jako hlasovali ve sněmovně,“ vysvětluje senátor.

Není pravda, že by nám vedení nařizovalo, jak máme hlasovat. Je to na každém ze senátorů.
Pavel Štohl

Poslanci versus senátoři

Není to poprvé, co sociálnědemokratičtí senátoři hlasují jinak než jejich kolegové v dolní komoře. Už v loňském roce například podpořili výzvu směřující vůči Andreji Babišovi, aby rezignoval na svůj post. A to přesto, že sociální demokracie jako taková se v dané situace ve vládě s Andrejem Babišem rozhodla zůstat.

Podle slov Pavla Štohla si přitom samotná sociální demokracie uvědomuje, že podobné rozpory mezi sociálnědemokratickými poslanci a senátory na veřejnost nepůsobí dobře. „Možná by pomohlo, kdybychom se průběžně scházeli a společně, poslanci i senátoři, diskutovali a hledali řešení. Za poslední rok jsme se sešli maximálně jednou,“ říká.

autoři: Marie Bastlová , als