Zákaz dovozu poškodí Rusko jen minimálně, tvrdí Jiří Hynek. Vyroste nám další konkurent

Přibližně 46 % dotazovaných Čechů se podle průzkumu obává celosvětového konfliktu a až 37 % by bylo pro znovuzavedení povinné vojenské služby. Jsou to dobré zprávy pro český obranný průmysl? Ptal se Martin Veselovský prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiřího Hynka.

Už delší dobu můžeme podle Jiřího Hynka pozorovat nedostatek munice. „Nesmíte mít pocit, že pošlete objednávku a ta bude do týdne splněna. Na munici je čekací lhůta až půl roku,“ upozorňuje.

Znamená to, že si státy dělají zásoby? „V minulosti se kašlalo na obranu a řešily se jiné věci,“ vysvětluje Jiří Hynek a dodává, že v současné době mnohé země zjistily, že by bylo dobré investovat do obranných technologií.

Čtěte také

Jak ovlivní zákaz dovozu do Ruska české společnosti? „Rusko je druhý největší exportér na světě. Tato země si pořizuje jen to, co je pro něj výhodné,“ konstatuje a připomíná, že Rusko bude vyrábět své výrobky a stane se tak soběstačnou zemí. „Evropská unie se svým bičem švihla do oka,“ míní Jiří Hynek.

Proč by podle Jiřího Hynka bylo lepší znovuobnovit povinnou vojenskou službu? A z jakého důvodu bude zákazem dovozu do Ruska poškozeno renomé českých firem? Také to jste mohli slyšet po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio