Zachraňte chuť parmazánu! Produkci kvalitního sýra komplikují klimatické změny i evropská pravidla

Co ohrožuje chuť pravého severoitalského parmazánu, vysvětluje redaktor Jakub Lucký
Na vině je ubývání luk v severní Itálii. Jediný pravý parmazán, sýr Parmigiano Reggiano, se totiž vyrábí podle pravidel pro tento typ sýru zásadně jen z mléka krav krmených zeleným krmivem produkovaným v regionu, tedy spásáním luk nebo senem z nich. Na severu Itálie ovšem přírodních luk, a tím i krmiva dlouhodobě ubývá, protože místní farmáři je často mění na pole. A může za to mimo jiné i Evropská unie.
„Evropské zemědělství je teď založené na platbách za hektar. Dostanete peníze podle toho, kolik půdy vlastníte. Takže je trendem rozšiřovat spíš plochu farem, ne jejich diverzitu,“ vysvětluje pro server Deutsche Welle šéfka organizace Slow Food Europe Marta Messaová.
Čtěte také
Louky jsou ale ohrožené taky v důsledku změny klimatu. Rostoucí teploty jim nesvědčí a mizející louky a rostliny, které z nich krávy spásají, zase nesvědčí chuti parmazánu. Vše, co krávy spasou, se totiž projeví na mléku, a tedy i v sýru.
Pomohou peníze a generační změna?
Evropská unie loni spustila dva nové programy zaměřené spíše na menší farmáře a výrobce. Podporují právě i rozličnost druhů – biodiverzitu. Na sever Itálie se taky postupně stěhují mladší generace více ekologicky smýšlejících farmářů. A někteří se snaží aktivně chránit zbývající louky. Sázejí na kvalitu – chutnější sýr se totiž dá prodat za mnohem víc peněz.
Sýraři říkají, že chuť sýrů z italských luk připomíná květiny, čerstvě posečenou trávu, pražené oříšky a podle některých dokonce i máslo rozpouštěné na pánvi s šalvějí.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
125 letadel, 18 hodin, 13 tun. Přečtěte si, jak probíhal americký útok na íránský jaderný program
-
‚Evropu už moc nezajímá, jestli mají v Rusku iPhony, jde o ty velké věci.‘ EU schvaluje 18. balík sankcí
-
Volání po impeachmentu i početná podpora. Američtí politici reagují na útok Trumpa na Írán
-
Pustila jsem se do toho s vlastní vervou a penězi, říká podnikatelka o obnově Kláštera minoritů sv. Jakuba