Cinkání, bučení a 350 kg sýra za den. Vítejte v sýrárně v Alpském podhůří

21. červenec 2015
Radiožurnál na cestě

Z prázdninového reportéra Pavla Poláka, který putuje Alpami v jižním Německu, se pro dnešní den stal agroturista. Outdoorovu výbavu vyměnil za bílý plášť, modré návleky na boty a síťku na vlasy. Všechno to začalo na jedné zvukomalebné louce.

Cinkání, bučení… tak nějak zní Alpy. Kromě hor jsou tady i krásné louky a mléka dost, někteří farmáři ho každé ráno svážejí do sýrárny ve vesnici. Mezi nimi je i Harald, který má malou farmu, kde má 18 krav, všechny zná jménem.

Čtěte také

Harald zařadil rychlost a odjíždí na svou farmičku, která je dva kilometry odsud. A co se s mlékem vlastně stane? Kristian a jeho dcera Kristina se fascinovaně dívají do velkých kotlů, ve kterých se míchá sýrová hmota. Jsou z Porýní-Vestfálska, a tady v Alpském předhůří jsou na dovolené. Do sýrárny se přišli podívat na exkurzi.

„V mléku už jsou syřidla,“ říká šéf místní sýrárny Helmut, který potápí sýrové bochníky plovoucí v solné lázni. Denně se vyrobí 350 kg sýra. Od cinkání zvonečků a zvonců a kravského bučení se člověk může dostat mezi desítky kilogramů zrajícího sýru. Řada sýráren nabízí exkurze, které stojí za to vidět.

Poslechněte si celou reportáž o výrobě sýrů.

autor: Pavel Polák
Spustit audio