Fondue jsou ve Švýcarsku společenskou záležitostí. Nesmí se ochudit kvalita sýra

19. srpen 2017
Glosa Pavla Maurera

Švýcarsko je slavné především díky kvalitní čokoládě a sýrům. V téměř každé druhé vesničce tam najdete výrobce nejen právě lokálních sýrů, ale taky různých jogurtů, pálenek a dalších specialit. Švýcaři si umějí jídlo vychutnat, je pro ně jakousi společenskou událostí. Když jíte například fondue nebo raclette, stává se každý u stolu sám sobě tak trochu vlastním kuchařem.

Švýcarsko asi nepatří k hlavním turistickým destinacím našich cestovních kanceláří a řekl bych, že tuto nádhernou zemi nemá ani většina z nás na prvním místě, když přemýšlí, kam pojede na dovolenou.

Nicméně, občas se stává, že se nám to malé, hornaté Švýcarsko připlete jaksi do cesty, když se touláme po Německu, Francii nebo po severní Itálii. Pokud jsme ochotni zaplatit krutou daň v podobě dálniční známky za 40 švýcarských franků, která nerespektuje časové zvýhodnění, ať jsme v zemi jeden den nebo celý rok, pokud jsme ochotni přistoupit na to, že ve Švýcarsku je prakticky všechno dražší než v okolních státech, pak určitě uvidíme zajímavou spořádanou zemi, která je v mnoha ohledech jedinečná.

Jiný kraj, jiná specialita

Každý má své ikony. Švýcarsko, kromě velehory Matterhorn, která se stala předlohou pro populární trojúhelníkovou čokoládu Toblerone, kromě hlubokých jezer s dokonale čistou, ledovcovou vodou a vynikajícími rybami, má také drahé hodinky, jež se nezpozdí ani o vteřinu, a má nedobytné, spolehlivé banky, kam si s oblibou ukládají úspory největší boháči světa, ale prý i ti největší lumpové. Z hlediska gastronomického je to pak líheň nejkvalitnějších čokolád a skvělých lokálních sýrů.

Čtěte také

Nicméně, jídlo je mezinárodní záležitost a na spoustu dobrot si můžete ukázat prstem, rádi vám dají ochutnat. Určitě je třeba zažít ceremoniál sýrových, ale i masových fondue. Je to velmi delikatesní a společenská záležitost, kdy si do hrnce s rozpuštěným a ochuceným sýrem, například ementálem a gruyérem, namáčí každý sám svou dlouhou vidličku s kouskem chleba. Syté a chutné. Nesmí se však ošidit kvalita sýra.

Jídlo chudých pastevců

K těm sýrům bych rád poznamenal, že země je rozdělena Alpami na jednotlivé kantony, vesničky a údolí, kde najdete prakticky v každé druhé destinaci vlastní sýry, jogurty, šnapsy a vůbec spoustu domácích specialit, které se liší tím, zda se v dané části Švýcarska mluví francouzsky, italsky, rétorománsky nebo německy – to jsou totiž oficiální jazyky, kromě horalských dialektů, kterým nerozumí prakticky nikdo.

Raclette gril

Dále určitě musíte otestovat pojídání raclettu, kdy sýr na okrajích rozehřejete, až teče, a pak jím poléváte na malých mističkách připravené vařené či pečené brambůrky, sušenou šunku, okurčičku, nakládanou cibulku a tak dále. Bývalé jídlo chudých pastevců v horských salaších. Dnes světově známá pochoutka, která udělá příjemnou atmosféru pro všechny u stolu, kdy je každý sám sobě trochu kuchařem.

A až pojedete po dálnici, dodržujte rychlost, jinak vás Švýcaři s chutí protroubí. Jeďte pomalu a všímejte si, že všude kolem jsou dokonale posekané louky, nikde žádné reklamní billboardy, upravená stavení, vypucované vesničky jako z obrázku a i ty pasoucí se ovce a krávy jakoby někdo řídil na dálkové ovládání, že se pasou spořádaně a jsou velmi hezky výtvarně rozesety po okolních čerstvě zelených kopcích. Tady prostě všechno klape – takové je Švýcarsko.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio