Zachovalé a krásné: Martin Dorazín na plavbě okolo ostrova pevností

Nejhezčí pohled na Kronštadt je z paluby výletní lodi, která obeplouvá celý velký, hustě zastavěný ostrov. Můžete se kochat výhledem na ruské válečné loďstvo a plavba vás navíc zavede k pevnostem. Jedna z nich se podobá francouzské pevnosti Boyard.

Kdo má rád tajná vojenská místa, ocení, že jedna z pevností je nepřístupná. Jsou v ní vojenská zařízení pro odmagnetování lodí, které sem připlouvají. Oblast je také rájem pro milovníky majáků z různých období.

Čtěte také

Plavba pokračuje okolo citadely, pevnosti Petr I., který Kronštadt a všechny pevnosti založil. Dodnes jsou to nádherné stavby vojenské pevnostní architektury z červených cihel.

Také pevnost Petr I. je uzavřený objekt vojenského významu, kam se  turisté nedostanou. Ale proslýchá se, že pevnost bude patřit městu, které z ní chce vybudovat luxusní hotel.

Pevnost odolává větru, dešti

Nejslavnější ze zdejších pevností připomíná francouzský Fort Boyard. Historici se přou o to, která z nich byla první. Podle nejnovějších zjištění začali Francouzi stavět Boyard dříve, ale dokončili ji později. Navíc než ji dostavěli, přestala plnit svůj účel.

Zato pevnost cara Alexandra I. ve finském moři sloužila vojenskému účelu velmi dlouho. Byla to pevnost morová, karanténní ostrov pro ty, kteří přijížděli z Evropy a mohli být nositeli smrtelné choroby.

Samotná pevnost Alexandr I. stojí na několika tisících pilotech a zachovala se v tak dobrém stavu, jako by ji postavili před deseti lety.

autoři: Martin Dorazín ,
Spustit audio