Vzdělávání po americku. Místo zákazu mobilů chce dát Tomáš Jízdný všem studentům tablet

1. červen 2019

Za peníze z podnikání rozjel několik projektů ve vzdělávání a koupil podíl v jedné z pražských středních pedagogických škol. Tomáš Jízdný se tak snaží působit na školství a vzdělávání z několika směrů a chce výuku i přístup ke vzdělávání modernizovat například pomocí technologií. Co to konkrétně znamená?

„Celé to vzešlo z nespokojenosti na přelomu základní a střední školy, kdy jsem chtěl vycestovat a studovat v zahraničí, což mi nebylo umožněno kvůli poměrům, ze kterých jsem pocházel,“ říká s tím, že byl vždy student, který chtěl něco navíc.

Později vytvořil agenturu, která posílala studenty do zahraničí, a za vydělané peníze se rozhodl pustit se do projektů týkajících se školství. „Děti od malička používají telefony, ve školách jim je přitom jenom berou.“

Pozor, IQ dětí se snižuje. A mohou za to sociální sítě, varuje odborník na lidský mozek

Martin Jan Stránský

Lachtana vycvičíte pomocí ryby, člověka prý pomocí lajku na sociální síti. „Jsme mnohem zmapovatelnější, než si myslíme,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou neurolog a odborník na lidský mozek Martin Jan Stránský.

A to se snaží změnit a do výuky naopak moderní technologie zapojit. Ne však způsobem hraní různých her, ale především vzděláváním. „Výuka může být i jinou formou, než tou klasickou tabulovou.“

Spolu se strategickými partnery v podobě technologických gigantů chce také vytvořit novou generaci pedagogů. Proto vstoupil jako podílník do střední pedagogické školy v Praze. I tam hodlá uplatnit moderní vzdělávací metody.

„Všem studentům chceme dát tablet. Tím nechci říci, že vyhodíme učebnice, ale dáme učitelům možnost využívat technologie, kdy to uznají za vhodné,“ vysvětluje.

autoři: Patricie Strouhalová , prh

Související