Vůně, která ztělesnila moderní styl! Před 95 lety přišel na svět Chanel č. 5

Dnes je tomu přesně 95 let, kdy francouzská módní návrhářka Gabrielle Bonheur Coco Chanel představila nový parfém, který nazvala Chanel č. 5. Charakterizovala ho čistá, svěží vůně, ve které jsou cítit citrony, mýdlo, květiny a květy třešní. Byla to vůně, která Coco Chanel provázela v dětství a mládí v klášterním sirotčinci ve střední Francii. A mnoho žen provází dodnes.

Coco Chanel je jednou z nejslavnějších žen světa, natočena o ní byla řada filmů a tváří slavného Chanelu číslo pět se staly Marylin Monroe, Catherine Deneuve či Nicole Kidman. Naposledy ji ve filmu ztvárnila Audrey Tautou.

Shirley Mc Lainová tvrdí, že ji Coco Chanel ovlivnila na celý život. Vypráví o tom, že se o ni začala zajímat před pětapadesáti lety, bylo to prý tak, že ji někdo přinesl její fotografii v šatech od ní, když ji bylo dvacet let, tehdy si prý ani neuvědomovala ten vliv, nejvíce na ní obdivuje její nezávislost a snahu hledat nové cesty. Coco, nejen svým parfémem, ovlivnila celé generace.

Čtěte také

Slavný parfém pochází ze slepé zkoušky, kdy při prezentaci očíslovaných lahviček se vzorky parfémů vybrala vzorek s číslem pět. Spisovatelka Justine Picardieová, autorka jejího životopisu soudí, že parfém přesně charakterizoval její osobnost, protože byl stejně jako její kariéra revoluční, převratný, v oboru vlastně všechno převrátil vzhůru nohama, ona sama byla podle ní zajímavá tím, že se jako jedna z prvních žen dokázala vymanit z vlivu mužů a získala finanční nezávislost a svobodu, muži jí hodně pomohli, často zradili, ale nikdy nebyla pod jejich vlivem, soudí spisovatelka.


Chanel číslo pět tvoří osmdesát položek, z nichž hlavními jsou jasmín, růže, kosatec či vanilka. Parfém vyvinul Ernest Beaux, potomek alchymistů na carském dvoře, který později emigroval do Ruska, Coco Chanel ho oslovila už jako známá módní návrhářka v době, kdy se rozhodla zaměřit se na parfémy a kosmetiku, usilovala o vytvoření vůně, která by ztělesňovala moderní styl 20 let dvacátého století.

První flakony se Coco rozhodla dát svým nejlepším zákazníkům jako sváteční dárek. Skutečné prodeje přišla až o rok později. Samotná Coco Chanel mířila ve svých vizích za hranice Francie.

Jak sama říká, sledovala světové trendy, obdivovala Itálii, která udávala tón v módě a kultuře obecně, mířila se svými parfémy na ruské trhy, a snažila se být vždy o krok napřed před ostatními.

Její genialitu prověřil čas, Chanel číslo pět zůstává i po pětadevadesáti letech nejen kultovním, ale stále oblíbeným parfémem.

autoři: jšm , jch
Spustit audio