10 minut, 50 korun a katastr nemovitostí. Zjistit vaše rodné číslo zvládne na internetu téměř každý

Víte, co všechno se o vás dá zjistit na internetu? Překvapivě docela dost věcí. Třeba k odhalení vašeho rodného čísla stačí lidem, kteří vědí, jak hledat, jediná věc – katastr nemovitostí.

Vyzkoušeli jsme si to na vlastní kůži. Respektive na kůži naší figurantky Lenky. Tu jsme posadili k počítači a datový novinář Českého rozhlasu Jan Cibulka jí předvedl, co všechno o ní umí jednoduchým prohledáním internetu zjistit.

A bylo toho dost. Na získání prvních údajů mu stačilo zadat do vyhledávače Lenčino jméno. Se získanými údaji pak snadno získal další informace z katastru nemovitostí: stačilo vyřídit si dálkový přístup do katastru a okamžitě mohl hledat ještě podrobněji.

Získat Lenčino rodné číslo, trvalé bydliště a informaci, jaké nemovitosti vlastní, trvalo 10 minut a stálo to 50 korun. „Rodné číslo je v katastru jako jednoznačný identifikátor vlastníka,“ vysvětluje předseda Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního Karel Večeře.


Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (General Data Protection Regulation neboli GDPR) je nová legislativa EU, která chce výrazně zvýšit ochranu osobních dat občanů. V platnost vstoupí 25. května 2018. Nejen změnám, které přinese, se věnujeme od 19. do 23. března v seriálu Neviditelná, který vysíláme na Radiožurnálu vždy ráno v 8:50.

Za problém to přitom nepovažuje. „Pokud chce někdo jednat třeba o koupi nemovitosti, je namístě, aby existovala naprostá jistota, že se jedná s osobou, které nemovitost skutečně patří,“ dodává k tomu. „V budoucnu by možná bylo možné nahradit rodné číslo jiným kódem, máme totiž vysokou míru provázanosti údajů z katastru s registrem obyvatel.“

Také katastr nemovitostí chystá změny

I Český úřad zeměměřičský a katastrální ale v souvislosti s novým nařízením o ochraně osobních údajů, které začne platit 25. května, připravuje změny. Mimo jiné má v plánu zpřísnit dohled na tím, kdo si citlivá data vyžaduje.

„Například obce nebo instituce, které spravují velký majetek, mají dnes možnost získávat kopie datových souborů z celých katastrálních území. V nich dosud byly osobní údaje, ty se tak dostávaly mimo kontrolu katastrálních úřadů. Nově tyto osobní údaje zmizí.“

autoři: als , vok
Spustit audio