Vratislav Mynář: Z postu kancléře neodejdu, budu bojovat až do konce

Hradní kancléř Vratislav Mynář neuspěl s rozkladem k Národnímu bezpečnostnímu úřadu (NBÚ) proti neudělení prověrky na stupeň přísně tajné. On sám ve Dvaceti minutách Radiožurnálu přiznává, že ho rozhodnutí příliš nepřekvapilo. „Jsem přesvědčen, že jde o politické zadání,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

„V rozkladové komisi byli zaměstnanci NBÚ a byli to všichni lidé, kteří mají bezpečnostní prověrku a dříve nebo později budou znovu žádat o prodloužení bezpečnostní prověrky, takže tady je střet zájmu jako vyšitý,“ podotýká.

Vnitřně již nesouhlasil s prvním rozhodnutím ohledně neudělení bezpečnostní prověrky, protože důvody, které byly uvedeny, mu připadají jako malicherné. A co se týče majetkových poměrů, tak potvrzuje, že už v prvním rozhodnutí bylo jasně napsáno, že nemá žádný problém s tím, kolik peněz v Česku vydělal a zdanil.

Připomíná také, že NBÚ by se mělo někomu zodpovídat, tak, jako se musí zodpovídat poslanci, ministři, ředitelé. „Přijde mi, že NBÚ se nezodpovídá vůbec nikomu,“ říká s tím, že se nabízí například ministerstvo vnitra.

Čtěte také

Přiznává také, že na chvíli zauvažoval, že z postu kancléře odejde. „Ale poté, co jsme vedli několik diskuzí s panem prezidentem a kdy beru celou záležitost s prověrkou a štvavou kampaní osobně, tak jsem si říkal, přece bys nebyl ten, který by stahoval kalhoty a utíkal bez boje,“ říká s tím, že bude bojovat do konce.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio