Vodní buvoli jako nástroj v boji proti invazním druhům. Nově pomáhají přírodě na soutoku Jihlavy a Svratky

25. červenec 2024

Nedaleko prostřední Novomlýnské nádrže se nově pasou pro jižní Moravu netypická zvířata – vodní buvoli. Tři samice dobytka chovaného hlavně v Asii tam vysadili ornitologové kvůli ochraně tamní přírody. Spásají invazní rostliny a svými kopyty rozmělňují podmáčenou půdu. Díky tomu by se do mokřadů měly vrátily různé druhy vodních ptáků, hmyz a více druhů vodních rostlin.

Stella, Duo a Luna jsou tři buvolí samice. Pasou se v ohradě na 5hekratovém podmáčeném pozemku u soutoku řek Jihlavy a Svratky. Právě v mokřadech se vodním buvolům dobře daří a oni naopak prospívají tomuto typu krajiny.

Vodní dílo Nové Mlýny, Břeclavsko

Od ostatních sudokopytníků se liší velikostí kopyt. „Jsou široká, veliká, to jim umožňuje se pohybovat ve vodě, a v blátě, aby se nebořily. Zvládnou projít mokřadem na místa, kam se jiná zvířata nedostanou,“ vysvětluje Gašpar Čamlík z České společnosti ornitologické.

Ta si zvířata na sedm let zapůjčila z jihočeské buvolí farmy Ohař. A za pouhý týden, co se tu buvoli pasou, už jsou vidět pokroky.

„Před sebou vidíme, jak ze zlatobýlu, který tu vytvářel houštinu, už zůstaly jen ostrůvky. A jak je to obkousané, jak se buvolice dostávají hlouběji do porostu a likvidují husté porosty nepůvodního, invazního zlatobýlu kanadského,“ ukazuje ornitolog.

Zlatobýl versus ostřice

Zlatobýl je víc než metr vysoká rostlina, která coby invazní druh vytváří specifické podmínky, na které nejsou zvyklé naše původní druhy, a velmi rychle je vytlačuje. „Nemusí to být jenom zlatobýl, ale i jiné invazní druhy,“ dodává Gašpar Čamlík. Podobně negativně na své okolí působí třeba také rákos.

Nově by měly kromě zlatobýlu nebo rákosu růst v oblasti menší původní rostliny typické pro mokřady, například vzácné druhy ostřice. Třeba ostřice žitná, která roste na bahnitých březích, anebo sítina kulatoplodá.

Tradiční farmaření v Číně: zapřažený vodní buvol pomáhá orat pole.

Ornitologové teď budou zkoumat, zda se přírodní rozmanitost v oblasti spásané buvoly mění podle jejich očekávání.

Buvol pomáhá rostlinám, hmyzu i ptákům

„Tady už můžeme před sebou vidět vlhčí místo, které bylo kompletně zarostlé. Ale buvoli ho svojí těžkou vahou a širokými kopyty rozdupali, rozryli, a tak vznikly plošky vodní hladiny. A to je přesně to místo, kde se můžou uchytit semena vzácných druhů rostlin, vodní hmyz, a kde pak můžou ptáci sbírat svoji potravu,“ popisuje Gašpar Čamlík.

Podobně už využívají vodní buvoly v pastevní rezervaci Baroch u Pardubic anebo v přírodní památce Na Plachtě u Hradce Králové.

Buvoli jsou na jižní Moravě vidět z cyklostezky, která vede od Pouzdřanského rybníka směrem k nádrži Nové Mlýny. Jsou ale za ohradníkem s elektrickým proudem. Cedule taky upozorňují lidi, aby zvířata nekrmili.

autoři: Anežka Hlávková , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související