Vladimír Mráz

8. červenec 2009

Nejen moderní technologie, originální příběh, fantazie a tvůrčí přístup jsou v dnešní době potřeba k vytvoření kvalitního a úspěšného animovaného filmu. Vladimír Mráz, režisér a producent animačního QQ studia, si ve čtvrtečním Dopoledním Radiožurnálu s Lucií Výbornou povídal nejen o současné české animované tvorbě, ale i o tom, jak těžké je realizovat komerčně úspěšný projekt. V pátek 10. července bude hostem herečka Martha Issová.

Animovaný film je v moderní době totiž také hlavně o penězích a sehnat investory není zrovna snadné. Děti přitom nejsou pro investory tolik zajímavou cílovou skupinou. Filmy je třeba zaměřit na jejich rodiče a z toho již plyne řada omezení. Opravdu komerčně úspěšný film musíte "naplnit významy, které jsou světově uznávané a nikomu nevadí, což je téměř nadlidský úkol," komentuje situaci Vladimír Mráz.

Vedle financí se však tvůrci animovaný filmů musí umět vypořádat i s dalšími těžkostmi. "Každý mluví o technologii, ale málokdo mluví o příbězích," říká k tomu, co je podle něj hlavní slabinou současné české animované celovečerní tvorby ve srovnání se zahraničními velkofilmy. Scénář je podle něj u animovaného filmu naprosto klíčový. Také proto pracuje na pokračování svého filmu Báječná show již několik let.

Přitom by se mohlo zdát, že animovaný film nabízí oproti hranému filmu, který je omezen například volbou herců nebo prostředí, mnohem širší škálu možností a tvůrčího prostoru. Situace tvůrců animovaných filmů ale není tak jednoduchá. "Musíte znát perfektně celý časoprostor té postavičky. Musíte vědět, jestli tam jsou cvrčci v té trávě, po které jde, nebo ne, jestli tam je dokonalé ticho kolem... v animované tvorbě musíte mít prostě takovou představivost, abyste si vymysleli totálně všechno," popisuje úskalí práce animátorů Vladimír Mráz.

Jak hodnotí moderní digitální zahraniční animované filmy? Kam se podle jeho názoru dnes vyvíjí česká animátorská škola a v čem je specifická? Jak je to s cenzurou v animovaných filmech? A jak náročné je živit se v České republice animovanou tvorbou? Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíte při poslechu záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Vladimírem Mrázem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.