Ve věku 89 odešla dirigentská legenda Libor Pešek. Připomeňte si ho v posledním rozhovoru na Radiožurnálu

24. říjen 2022

V roce 1996 získal Řád britského impéria a v minulosti stanul v čele Královského filharmonického orchestru v Liverpoolu, ale rád se vracíval do pražských Dejvic. Libor Pešek byl legendou mezi českými dirigenty, přestože původně začínal s jazzem. Milovník aut, jazzový fanoušek a také náruživý pozorovatel hvězd Pešek vystupoval už jako gymnazista s vlastním jazzovým bigbandem. Později absolvoval obor dirigování na pražské Akademii múzických umění.

Mezi dirigenty prý nebyl sám, kdo začínal nejprve s jazzovou hudbou. Když se člověk v 15 letech naučí být kapelníkem, použije pak tyto zkušenosti i v symfonickém světě, říkal.

Čtěte také

Začínající dirigenti to však podle něj mají poměrně těžké. „Nemají zkušenosti a orchestry vyžadují od dirigenta hodně,“ popisuje Libor Pešek v rozhovoru s moderátorem Petrem Králem. Navíc ani umělci nebývají často příliš přátelští, a tak to mívá dirigent s přibývajícím věkem jednodušší. „Člověk totiž časem získá velké psychologické zkušenosti,“ připomněl.

„Nic se nesmí přehánět“

Přiblížit veřejnosti profesi dirigenta je poměrně náročné. Moderátor Petr Král se ji pokusil přirovnat k režisérovi nebo trenérovi.

„Pokud máte vlastní orchestr řadu let, hudební těleso do sebe dostane vaši představu zvuku,“ popisuje Libor Pešek v rozhovoru. Jenže nic se nesmí přehánět, alespoň co se týče práce s umělci. „Nemůžete lidi unavovat technickými připomínkami. Spíš se to řeší pohledy, protože víme své,“ nastiňuje dirigentskou praxi.

Proč je tak málo dirigentek? Ženy jsou velice muzikální a dobře připravené dirigentky. Když se jim nedaří prosadit, je to spíš vinou předsudků mezi členy orchestru nebo publika.
Libor Pešek

Roli hraje i to, jestli dirigent spolupracuje se svým orchestrem, nebo jde o krátkodobou spolupráci. „Záleží, jestli to mezi dirigentem a orchestrem klapne už od začátku. Když hostujete, máte jen několik hodin na to, abyste něco dokázali,“ popisuje v rozhovoru slavný dirigent.

Oceňovaný doma i ve světě

Příznivec a propagátor Sukovy tvorby Pešek získal světové renomé zejména jako šéfdirigent Královského liverpoolského filharmonického orchestru, který vedl v letech 1987 až 1997.

Čtěte také

Při příležitosti státní návštěvy britské královny Alžběty II. v České republice v roce 1996 obdržel Řád britského impéria. O rok později dostal z rukou prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy I. stupně.

V roce 2013 převzal Libor Pešek od zástupců společnosti Supraphon diamantovou desku za 635 tisíc prodaných nosičů. Před čtyřmi lety získal cenu klasické hudby Classic Prague Awards v kategorii za celoživotní přínos.

autor: šše
Spustit audio

Související