V životě jsou výhybky, které vás posunují bez vlastní vůle, říká Libor Pešek

4. leden 2019

Dirigent Libor Pešek před rokem ohlásil ukončení své kariéry. Ještě stále spolupracuje na několika hudebních projektech, ale velký návrat před orchestr nechystá. „Nestýská se mi a své věci neposlouchám, zatím...” říká host páteční Osobnosti Plus.

Není to blazeovanost. Necítím tu potřebu. Mám pocit, že jsem své penzum naplnil. Myslím, že jsem dirigoval už všechno, co se mi líbilo, a nemám konkrétní přání ještě něco dělat,” dodává.

Dirigent Libor Pešek studoval u Karla Ančerla, Václava Smetáčka a Václava Neumanna na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze. Hraje na klavír, trombón a violoncello. V roce 1958 založil Komorní harmonii, dechový ansámbl, který uváděl na pravidelných koncertech v Divadle Na zábradlí v Praze  především premiéry děl mladých soudobých českých skladatelů. V letech 1987 až 1997 zastával místo uměleckého ředitele a šéfdirigenta Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. Od roku 1990 byl hlavním hostujícím dirigentem Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, později vedl Český národní symfonický orchestr. V roce 1997 získal z rukou prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy.

Česká hudba v Británii

Mezi lety 1987 a 1997 vedl Libor Pešek liverpoolský Královský filharmonický orchestr. Dekádu považuje odborná veřejnost za vrchol jeho kariéry. Za své působení také získal od královny Alžběty II. čestný řád.

Můj vztah k hudbě je především zvukový. Mám rád ladění, vyrovnanost a barvu orchestru.
Libor Pešek

Když jsem přišel do Liverpoolu, řekl jsem si sám, že nebudu propagovat nic českého a budu se učit žít s nimi jako s Angličany. Nakonec se ukázalo, že tyto holky a tito kluci chtěli stále více a více české muziky. Dospělo to až tak daleko, že po třech letech jeden z londýnských kritiků napsal, že liverpoolský orchestr je nejlépe česky znějící orchestr v Británii,” vzpomíná dirigent.

Víra ve fatalismus

Sám dirigent ale za vrchol své kariéry považuje proces vzniku a, jak říká, vychování si svého orchestru. Za život jich vybudoval celou řadu.

S výbušností mně pomohla Zagorka, říká Štefan Margita

Štefan Margita

Štefan Margita zpíval na nejprestižnějších světových operních scénách. Narodil se na Slovensku, žije ale se svou ženou, Hanou Zagorovou, v Praze. A vzájemně, ačkoli každý z jiné sféry hudební branže, se ovlivňují. „S výbušností mně pomohla Zagorka,“ říká novoroční host Osobnosti Plus.

Vidím v tom odkaz hudbě. Nikdy jsem nebyl nadaný hudebně. Byl jsem nadaný obecně umělecky a mohl jsem dělat mnoho jiných věcí. Měl jsem určité sny a některé byly nesplnitelné, říká a dál vysvětluje:

V životě jsou určité momenty, výhybky, které vás posunují bez vlastní vůle. Někam, o čem by se vám ani nesnilo. Když se dnes podívám, stále více věřím, že jsou některé věci člověku předurčené.“ 

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí se světoznámým dirigentem. Dozvíte se, jaké obory Libora Peška mimo hudby zajímají, nebo jak na něj zapůsobilo setkání s britskou královnou.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související